Никола Самарџић: Апел 250

Сличан апел упутили смо прошле зиме упозоравајући да је литијашки покрет део плана заустављања Црне Горе на ЕУ путу – да Црна Гора напусти НАТО и укључи се у пројекат „српског света“, заправо мале Русије

Никола Самарџић (Фото: Ана Блажић Павловић)

На адресе ЕУ, САД и НАТО упутили смо 3. маја 2021. апел (политичари, грађански активисти, новинари, професори) да се зауставе покушаји прекрајања граница у бившој Југославији: подела БиХ, аншлус Црне Горе и северног Косова, припајање Албанији делова Црне Горе и Северне Македоније.

Планови западнобалканских популиста предвиђају увећање територија Србије, Хрватске и Албаније. Идеја прекрајања граница заснива се на уверењу, да су пропали сви покушаји изградње функционалних, толерантних и отворених држава.

„Апел 250“ рачуна на нове шансе за будућност европског пројекта који је непотпун и нелогичан без бивше Југославије и Албаније.

Ниједан од наших системских недостатака није могуће уклонити без подршке ЕУ, САД и НАТО.

Три су основна проблема: корупција, владавина права и безбедност. У сва три сектора, које је власт утерала у метастазу, присутни су малигни утицаји Русије и Кине.

Русија и Кина подржавају све политичке екстремисте.

Од Шешеља и Карића, преко гашења Демократске странке и ЛДП-а, до еколошких покрета и паткица, формиран је један склеротичан политички поредак зауставља европску интеграцију и модернизацију друштва: монополизација економије, стаљинизација правосуђа, светосавска култура, Палмина етика.

„Апел 250“ рачуна на нове шансе за будућност европског пројекта које се отварају поразом Доналда Трампа на америчким изборима.

Најзначајнија победа демократије у 21. веку подсетила је на снагу америчке демократије.

Јавност и институције избориле су се с популистичком демагогијом и политичком корупцијом.

Победа америчке демократије је најважнија порука за ЕУ која је у блокади због појаве низа отпадничких режима, који су се у међувремену окренули Кини и Русији са све очигледнијим одобравањем немачке канцеларке.

Европа као да се враћа у касне тридесете.

Претње на које указује „Апел 250“ парадигма су за остатак Европе.

И распад Југославије одвијао се у начелном сукобу два принципа, принципа европске интеграције и принципа обнове Совјетског Савеза.

Бивша Југославија није рупа на тепиху Европске уније, како често алудирају и злонамерни европски званичници, бивша Југославија је најтања карика европског јединства, вредности и слобода.

Сличан апел упутили смо прошле зиме упозоравајући да је литијашки покрет део плана заустављања Црне Горе на путу европске интеграције, подразумевајући да ће Црна Гора напустити НАТО и укључити се у пројекат „српског света“, заправо мале Русије.

У Црној Гори успостављена је трагикомична боратовска коалиција, захваљујући чињеници да је нова власт пројекат овдашње власти, опозиције, СПЦ и руских служби.

Слична судбина намењена је Босни и Херцеговини, са свим ужасним прогнозама о новим масовним људским трагедијама.

Додик би до Велике Србије тако да подржи НДХ.

„Апел 250“ не позива на одрицање од националних права. Само европско уједињење помириће територијалне аспирације и обезбедити пуну заштиту свих мањина.

Алтернатива су ратне претње и даље разарање институција. У Србији су финансије заробљене пљачкашким коруптивним аранжманима којима управљају руска и кинеска агентура.

Подразумева се разарање друштвеног ткива и животне средине.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 7. 5. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , ,

2 replies

  1. Као што овај опскурни лик сматра да смо сви недорасли и да неко други треба да нам „помогне“ да научимо шта су вредности и како да живимо, тако ја сматрам да њега треба склонити са Београдског универзитета. Његов малигни утицај на будуће академске грађане је катастрофалан. Он је онај филтер који омогућава да се у свет историјске науке пусте само они који су у почетку спремни да савију кичму пред њиме да би прошли испит, а касније и да скину гаће да би добили добру позицију на факултету, академској заједници и уопште у друштву. Он је тај који ће малодушне каријеристе, без трунке морала, погурати да дођу у позицију да формирају наратив који је у интересу запада, а против свог рода. Он је узгајивач издајника. Он је узор како се може на издаји и пљувању на своје сународнике лагодно живети. Он је магнет за младе продане душе које би да дођу на његово место. Највећу одговорност за то што он ради сноси власт, која се понаша исто као и он. Он је само један пајац који је пристао да плива у септичкох јами, да би кад изађе из ње живео изнад своје средине. Временом је постао несвестан страховитог смрада који шири око себе. Његов покровитељ је главни кривац што он постоји. Тренутно је то Вучић, који ради то исто на много вишем нивоу, са много већим разарајућим дејством. Наравно, са много већим радијусом смрада око себе.
    Да бисмо се решили овом малог смрада, прво морамо уклонити великог. Све то без могућности да дође још већи, који би их засенио и бацио у заборав.

    16
  2. Отац му се у гробу преврће……

Оставите коментар