Немачка: Бундестаг одобрио укидање ограничења за вакцинисане

Прописима предвиђа се укидање ограничења за људе који су у потпуности вакцинисани и за оне који су прележали ковид-19

Фото: Кристијан Карисиус/ДПА

Отклоњена је још једна препрека за планирано укидање корона-ограничења за вакцинисане и опорављене. Бундестаг је одобрио уредбу Владе Немачке по том питању, а последњу реч ће данас дати Бундесрат.

Немачки Бундестаг јасном већином изгласао је нацрт прописа Савезне владе. За је гласала владајућа коалиција СПД и ЦДУ/ЦСУ, као и Зелени и Левица. ФДП је био уздржан, а АфД против.

Тим прописима предвиђа се укидање ограничења за људе који су у потпуности вакцинисани (што значи да су примили вакцину и ревакцину), као и за оне који су се опоравили од болести узроковане ковидом-19.

Ако овог петка Бундесрат гласа за, уредба би већ у недељу могла да ступи на снагу.

Уредба предвиђа да се ограничења изласка и контаката више неће примењивати на вакцинисане и оне који су прележали болест. Они ће, приликом посете фризеру или нпр. у куповини, имати исти третман као и особе са негативним тестом. Такође, након повратка с путовања, неће морати у карантин, осим ако не долазе из подручја где харају нове мутације вируса.

Ипак, и даље на снази остају правила ношења маски и држање одстојања у јавном простору.

„Успех вакцинације не значи да можемо да будемо неопрезни“, нагласила је министарка правде Немачке Кристине Ламбрехт. Пандемију још увек нисмо пребродили, нагласила је и додала да постоји преостали индивидуални прихватљиви ризик и за вакцинисане и за опорављене.

Фото: Бета/АП

Нова Уредба заснива се на Закону о заштити од инфекције који предвиђа употребу „сигурносне кочнице“ на савезном нивоу уколико у року од седам дана инциденција пређе 100 на 100.000 становника. Неке савезне покрајине су, иначе, већ су попустиле мере за вакцинисане и опорављене.

Више слободе за негативно тестиране?

Немачко удружење градова захтева попуштање мера и за особе које су негативно тестиране. „Многи још увек не могу да се вакцинишу због недостатка вакцина“, рекао је главни директор Удружења градова Хелмут Деди и додао: „Због тога се залажемо да се у одређеној мери врате слободе и људима који су на дневној бази били негативни на корона тесту.“

Деди је нагласио да је добро то да вакцинисани и излечени смеју да осете мало више нормалности и да им се врате права на слободу. „Али, друштво не сме да се подели на вакцинисане и излијечене и оне друге“. Због тога би, сматра, могло да буде паметно за друштвену кохезију да се онима са негативним тестом тог дана када су тестирани дозволи контакт са људима из других домаћинстава.

До сада је у Немачкој 30,6 одсто становништва добило најмање једну дозу вакцине против ковида 19, саопштио је Институт Роберт Кох. У среду је извршено 1,1 милион вакцинација. Немачки министар здравља Јенс Шпан на Твитеру је написао да је од почетка кампање вакцинације то био други дан у којем је број вакцинисаних достигао седмоцифрену бројку.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 7. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар