Скуп „Пројекат Јадар – шта је познато“: О изградњи рудника потребна независна анализа

Породице директно погођене изградњом рудника ће водити разговоре о релокацији и како ће наставити са животом после тога

Фото: ФоНет/Божана Павлица

И након округлог стола одржаног данас у Српској академији наука и уметности, током другог дана скупа „Пројекат Јадар – Шта је познато“, представници британско-аустралијске компаније „Рио Тинто“ са једне и еколошки активисти са друге стране, остали су супротстављених мишљења.

Док из „Рио Тинта“ тврде да је изградња рудника за експлоатацију минерала „јадарит“ у околини Лознице, из кога се добија литијум потребан за рад батерија електричних аутомобила, одржив пројекат, представници еколошких организација се томе изразито противе и тврде да, напротив, он угрожава како животну средину тако и локално становништво.

На самом почетку округлог стола представници компаније „Рио Сава експлорејшн“, ћерка фирме „Рио Тинто“, одговорили су на питање које је дан раније поставио академик Богдан Шолаја о арсену који се јавља као нуспроизвод приликом прераде руде, истакавши да ће његове количине бити у границама дозвољених и да неће представљати опасност за околину.

Академик Шолаја се захвалио на одговору, при томе истакавши да свеједно инсистира и на независној анализи која би показала да су подаци „Рио Сава експлорејшн“ на ту тему тачни и прецизни.

На питање шта ће се десити са породицама директно погођеним изградњом рудника за експлоатацију јадарита које живе у околини Лознице, генерална директорка „Рио Сава експлорејшн“ Весна Продановић је истакла да се са тим породицама воде разговори о релокацији и како ће наставити са животом после тога.

Додала је да је компанија за разговоре у вези тога отворена и за све друге становнике тог краја који сматрају да их угрожава изградња рудника јадарита.

Присутнима се, између осталих, обратио и Александар Јовановић Ћута, из организације „Одбранимо реке Старе Планине“ који је поручио да ће њени активисти исто тако како су бранили реке од изградње малих хидроелектрана бранити Јадар и Рађевину од намере „Рио Тинта“ да изгради рудник и на тај начин „натапа земљу отровом“.

Након тога је реаговао академик Богдан Шолаја апелом да сви изнесу своје мишљење везано за тему разговора али да се при томе суздрже од запаљивих говора који нису прикладни скупу који се одржава у САНУ.

Иначе, пред почетак одржавања округлог стола о пројекту „Јадар“ представници САНУ су били незадовољни због тога што су се у згради појавили припадници обезбеђења које је ангажовао „Рио Тинто“.

Представници САНУ су инсистирали на томе да у згради те институције једино може да буде присутно њено обезбеђење и тражили да обезбеђење „Рио Тинта“ напусти зграду.

У случају да се то не деси, претили су чак и да ће скуп бити прекинут.

Епилог свега је био да су након што је трибина почела, припадници обезбеђења САНУ заузели место испред врата сале у којој је скуп одржан, док су се припадници обезбеђења „Рио Тинто“ стационирали у ходнику у близини лифта.

После извесног времена, испред сале су се појавила и двојица униформисаних припадника Министарства унутрашњих послова Србије. Скуп је пак протекао без било каквих инцидената.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 7. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар