Бесник Бисљими: Имамо пет принципа, дијалог Београда и Приштине половином јуна

Неће бити састанака и разговора пре друге половине јуна, изјавио потпредседник Владе тзв. Косова о току дијалога Београд-Приштина

Бесник Бисљими на скупштинском Одбору за спољне послове тзв. Косова (Фото: Репортери)

Потпредседник Косовске владе Бесник Бисљими пред парламентарним Одбором за спољне послове поднео је извештај о прошлонедељним састанцима у Бриселу и најавио је да ће се дијалог с Београдом наставити у другој половини јуна.

Извештавајући парламентарни Одбор за спољне послове, Бисљими је рекао да они имају пет принципа. Први је да нема преговарања о постигнутим споразумима.

„Није било разговора, Лајчак нас је известио о напретку до сада. Неће бити састанака и разговора пре друге половине јуна. Не ствара се нови ниво управљања, суверенитет се не дира, нема споразума са Србијом без признања и гаранција за чланство у УН“, рекао је Бисљими.

Он је додао да су владини принципи за дијалог са Србијом јасни.

Бисљими је рекао да у наслеђеном досијеу дијалога нема ничег битног, већ само преглед одржаних састанака за које се каже да су „добро прошли“, време када су почињали и сличне ствари.

Посланица ДПК Ариана Шоши рекла је да је позив за подношење извештаја требало да буде упућен министарки спољних послова и дијаспоре Доники Гервали.

Шоши је рекла да ДПК није добио ниједан извештај од владе о питању дијалога.

Председник комисије Хаки Абази рекао је да ће Гервала бити позвана неки други дан.

Бисљими је истакао да је као потпредседник владе за дијалог припремио извештај за састанке у Бриселу и послао га премијеру, председници, Министарству спољних послова, председнику Одбора за спољне послове и лидерима политичких партија. Он је, током расправе навео, да је његова ствар коме ће послати тај извештај.

У једном моменту дошло је до жучне расправе.

Посланик Алијансе за будућност Косова Тиме Кадријај рекла је да није истина да није било докумената бивше владе за разговоре са Србијом.

„Довољно је документације о дијалогу. За три месеца ваше владе изгубили сте документе у министарствима“, рекла је Кадријај, пише Репортери.

Она је поручила да је влада Куртија разочарала јер је претходно говорио да дијалог има четврти приоритет.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 5. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар