Блумберг: Током Бајденових првих сто дана милијардери богатији за 267 милијарди долара

Њихови добици се у великој мери заснивају на огромним стимулативним мерама подршке економији ради ублажавања кризе

Џозеф Бајден на конференцији за новинаре, 25. 3. 2021. (Фото: Иван Вучи/АП)

Председник Сједињених Држава Џо Бајден тражи да најбогатији Американци плаћају већи, поштенији порез на добит, али испоставило се да су они у ствари највећи добитници током његових првих 100 дана као председника.

Заједничка нето вредност водећих 100 ултра богатих људи у САД порасла је за 195 милијарди долара откако је Бајден ступио на функцију, према рачуници агенције „Блумберг“.

Од његове победе на председничким изборима до инаугурације у јануару, они су своје богатство увећали за 267 милијарди долара, што значи да су од 4. новембра до данас укупно богатији за 461 милијарду долара, преноси Танјуг.

Повећање богатства америчких милијардера у првих 100 дана Бајденовог председниковања чини око 20 посто готовине коју су згрнули у периоду између инаугурације бившег председника Доналда Трампа и избора 2020. године.

Према подацима „Блумберга“, они су током тог периода постали богатији за 860 милијарди долара.

Њихови добици се у великој мери заснивају на огромним стимулативним мерама подршке економији ради ублажавања кризе корона вируса, које су резултирале и растом цена акција на берзи.

Поред мера подршке вредних билионе долара које је донела Трампова администрација, Бајден је одобрио нови стимулативни пакет од 1,9 билиона долара, што је дало нови подстицај расту акција. Индекси С&П 500 и Дау Џонс су од Бајденове инаугурације до сада скочили за око 10 процената, преноси Раша тудеј.

Највише су профитирали шефови технолошких компанија и гиганата у е-трговини, попут Амазона и Фејсбука, који су били највећи добитници како на врхунцу пандемије, тако и током садашњег новог успона цена на берзи.

Укупна нето вредност америчких милијардера порасла је за 55 посто током последњих 13 месеци, достигавши 4,56 билиона долара, према извештају Института за политичке студије и програма „Американци за праведан порез“.

Бајден је прошле недеље рекао да тражи да један проценат најбогатијих Американаца и корпорација плати поштен део свог пореза, чиме жели да у економију улије милијарде долара.

Он предлаже да се за највиши порески разред, за оне који зарађују 400.000 долара или више, порез подигне на 39,6 посто и да се повећа порез на капиталну добит онима који зарађују више од милион долара годишње.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(НСПМ, 3. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Kолико зарађују неки ЦЕО (chief executive officers) тј. извршни директори неке транскорпорације Планетарног Олигопола који зовемо Big Pharma?
    За све оне који су пратили УС изборе и 4 године мандат Доналда Трампа, – сада је јасно са каквом силом је Трамп имао посла – Big Pharma је најстрашнији наставак Гејтсијаде илити Сорошијаде, а све су то организациони облици глобалистичког освајања ПЛанете Ротшилдијаде.
    Улога лекара у овој и сличним причама са епидемијама и пандемијама.
    Улога биоинжењера (инжењера биохемије, молекуларне биологије и генетике).
    Лобизам као изум Новог Светског Поретка и његове Big Pharma-е (до глобалистичког Пројекта неофеудализације Kонтинента званог ЕУ забрањен и кажњив у свакој континентално-европској земљи) и као директна и срамна легализована корупција којом свуда па и у Србији лекари чине кривична дела по Kривичном Законику РС-е Принуде (чл. 135), Изнуде (чл. 214), Уцене (чл. 215) и Злоупотребе поверења (чл. 216) од стране клиничких лекара , епидемиолога (који нису клинички лекари и не раде са пацијентима) и министара здравља (које плаћају грађани да штите интересе грађана а не интересе Поретка и његових агената тј. заступника интереса – видети у економији тзв. (English) “агент проблем” и “морал хазард”).

Оставите коментар