Црна Гора: Директорка школе смењена због гусала и кокарде

Бојана Ђачић смењена је два дана по именовању јер су поједини медији повели кампању због фотографије са шајкачом и гуслама

Бојана Ђачић (Фото: Фејсбук/Политика)

Само два дана након именовања директорка Основне школе „Ристан Павловић” у Пљевљима Бојана Ђачић смењена је с те функције, јер се присталицама Демократске партије социјалиста, Социјалдемократа и Социјалдемократске партије нису допали њена капа с кокардом и „ретроградне” гусле на фотографијама на друштвеним мрежама. Као нови вршилац дужности директора, у фотељу Ђачићеве сео је дугогодишњи професор историје у овој школи Војислав Касалица. Бојана Ђачић је, иначе, 11 година радила као учитељица у Основној школи „Јакуб Кубур” у Бољанићима, надомак Пљеваља.

За сада се Министарство просвете није званично обратило јавности да појасни мотиве за смену. Подсетимо да је Ђачићева на место в. д. директора ове школе, била именована уместо Драгана Тошића, функционера ДПС-а, који је 2012. године за кривично дело помагање у злоупотреби службеног положаја правоснажно осуђен на условну затворску казну у трајању од шест месеци.

Чим су поједине друштвене мреже, профили бројних фејсбуковаца и твитераша Демократске партије социјалиста и њихових комита у јавности кренули у јавни линч Ђачићеве, јер је наводно на свом профилу објавила неке поруке које су вређале припаднике других националних заједница, очекивало се да у таквој атмосфери Министарство просвете и науке мора нешто предузети. Најпре се веровало да ће се проверити ауторство спорних објава, али уместо тога – стигла је само одлука о њеном разрешењу. Таквој атмосфери помогле су и неке невладине мреже бивше власти.

Узалудно је Ђачићева јавно негирала да је икада на друштвеним мрежама писала објаве које било кога вређају и истицала да није њен твитер налог именован као „Црногорка”. Центар за грађанско образовање највише је веровао сопственом убеђењу и оценио да је посреди „контроверзно именовање Бојане Ђачић за в. д. директорку школе у Пљевљима, а имајући у виду основане сумње да се ради о лицу које је одраније препознато по јавном исказивању националистичких и ксенофобичних ставова”.

Бројним текстовима у појединим медијима који су под контролом бивше власти најпроблематичнија је била фотографија Ђачићеве „са шајкачом и кокардом”.

Она је за само недељу дана прошла јавну голготу бројних спиновања и подметања на друштвеним мрежама и неким порталима и саопштења појединих невладиних организација и на крају министарства, које ју је именовало и одмах разрешило.

Бојана Ђачић са гуслама и шајкачом (Фото: Вијести)

На проблематичном профилу 24. марта, на годишњицу НАТО бомбардовања, објављен је први твит, следећег садржаја:

„Не сећа се само онај ко се тада није родио. Живе ране! Невине жртве! Деца коју не заборављамо! Колатерална штета! Касетне бомбе! Уништавање читаве привреде! Посејани осиромашени уранијум који односи алармантан број оболелих од малигнитета. 24. 3. 1999.”

На том налогу подељена је и фотографија инстаграм налога извесне Ермине која прави торте. На торти је слика Светог Саве и ћирилицом написан текст „Срећна слава”, а у наставку: „Не може против светосавског генетског кода… Како була ћирилицу везе.”

Ђачићева је и ову поруку, као и то да је налог њен, негирала покушавајући да увери јавност да је жртва сајбер подметања бивше власти. Посланик Демократског фронта Марко Ковачевић на седници Одбора за људска права и слободе рекао је да је в. д. директора основне школе „Ристан Павловић” у Пљевљима смењена искључиво зато што припада српском народу.

„Тај доказ је изведен на основу једне фотографије са симболима народа којем припада. У питању су гусле и шајкача, која је управо за пљеваљски крај и карактеристична и на тај начин је почела једна медијска одмазда и линч над том особом, где је њој само зато што је припадница тог народа коме припада претпостављена нека кривица”, казао је Ковачевић.

Он оцењује и да се „један ’дух самопорицања’, како би то рекао Мило Ломпар, задаје српском народу у Црној Гори”.

„Видимо да и представници нове власти под тим попуштају и мислим да не би било лоше да заштитник људских права и слобода Црне Горе на неки начин то осуди онако како је то прикладно, јер бојим се да ово ствара једно неповерење међу људима на националној основи које сутра може да прерасте у неке ствари које нико не жели”, сматра Ковачевић и додаје да се „проблематизује сваки симбол који српски народ истиче у Црној Гори, чак и када је у питању дворска застава династије Петровића Његош и све се то проглашава иностраним елементом, а непрестано се том народу претпоставља нека кривица”.

Новица Ђурић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. На жалост, владика Јоаникије се отворено ставио на страну Демократа-Бечића-Кривокапића. Само да не затворе митрополију па направе 2mitropolija и кажу да ће то коштат` нула евра.

Оставите коментар