Александар Вучић: Немојте ни да сањате да ће Србија признати Косово

Та појава нон-пејпера значи да ће притисци на Србију бити све већи и да се ближимо коначним притисцима у коме мора да дође до неког решења или до проглашења кривца, изјавио председник Србије

Александар Вучић (Извор: Спутњик/Танјуг/Сава Радовановић)

Председник Србије Александар Вучић поручио је Вјоси Османи и привременим приштинским властима да и не сањају да би Србија могла признати независност Косова. Изненађен сам начином на који је састављен нон-пејпер, али ипак, није добар за нашу земљу, иако је много бољи и више нуди од Ахтисаријевог плана, каже Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање да прокоментарише објаву Вјосе Османи да иза свих нон-пејпера стоји Србија, уз констатацију да је то лаж.

Вучић је тако одговорио на питање да прокоментарише објаву Вјосе Османи да иза свих нон-пејпера стоји Србија, уз констатацију да је то лаж.

Изјава председника Александар Вучића

“Ако се они сада надају да би Србија прихватила такво признање Косова, поручио бих да не сањају о томе, а камоли да Србија стоји иза тако нечег”, рекао је председник.

Казао је да, пошто увек и иза свега виде њега и Србију, зато то и коментарише, али да му није постављено то питање, не би се ни осврнуо на објаву Османијеве.

“Видим да читав дан славе што су на Нетфликсовој листи држава. Нетфликс вас је ставио на ту листу, шта ће вам УН и Интерпол. Гледајте филмове, шутирајте лопту”, поручио је Вучић.

Нон-пејпер изненађење, следе све већи притисци

Вучић је рекао да је веома изненађен начином на који је састављен нон-пејпер, али да, ипак, није добар за нашу земљу, иако је много бољи и више нуди од Ахтисаријевог плана, што је, по његовим речима, доказ да ће притисци на Србију бити све већ.

“Та појава нон-пејпера значи да ће притисци на Србију бити све већи и да се ближимо коначним притисцима у коме мора да дође до неког решења или до проглашења кривца”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара колико је појава нон-пејпера опасна за Србију.

Вучић је истакао да све то значи да морамо да водимо рачуна како играмо ту игру, будемо врло пажљиви и мудри у овој ситуацији и да је зато врло обазрив у давању изјава.

Каже да у претходне две ноћи није укупно спавао више од пет сати, јер се мучио читајући своје и званичне белешке, како би видео када су се, где и пред ким неке ствари изговарале.

Додаје да је свакако нон-пејпер правио неко ко је врло компетентан и да мисли да је бар једна од особа које су то правиле од њега и образованија и паметнија и да се не стиди да то каже.

Упозорио је да као у шаху морамо да будемо врло опрезни да не би дошло до тзв. контумације, искључења једног од играча односно пада заставице.

Партија још траје

“Партија још траје, ово је за мене још изненађење, начин на који је то урађено, а ја не могу да се обазирем на анализе квазистручњака који нису ни видели нон-пејпер, а унапред знају шта би требало да буде одговор Србије”, рекао је Вучић.

Додаје да је зато врло обазрив у давању изјава и додао да је пустио Приштину да каже да Србија стоји иза тога и да им се сада сви смеју.

Они нам без грешке увек помогну када окриве нас, додао је Вучић.

“Ја и наши тимови и даље анализирамо нон-пејпер. Мислим да знам ко је морао да учествује у његовом састављању. Ипак, нисам сигуран да су осим изненађења, више од тога постигли. Мене је заста изненадио тај папир, јер је најпаметније написан до сада. Има више у њему за Србију него што је у Ахтисаријевом плану, много, много више. Ту је до сада највише понуђено, макар неформално, него што би Србја могла да добије, а да ли је то добро или није, да будемо јасни – то је ужасно тешко и лоше”, навео је Вучић.

Морамо да водимо земљу на најпаметнији начин, само не смемо да пустимо да партија буде завршена пре рока и пре краја, јер онда немамо никакве шансе и може да се заврши нашом предајом или контумацијом, закључио је Вучић.

O случају “Палма”

Осврнуо се и на случај “Палма”, рекавши да је тај случај веома озбиљан и да треба пустити институције да раде свој посао, али да Мариника Тепић, ако има неке информације, треба и да их саопшти надлежним органима.

На питање новинара у вези са изјавом Маринике Тепић да је готово свака жена у јавном сектору у Јагодини добила “телефон за дружење”, а да медији преносе да у полицији наводно није имала ниједан доказ, Вучић је рекао да га је срамота да на то питање и одговара.

“Замислите, причате у јавности да имате доказе, а онда одете у тужилаштво, изађете и кажете – ‘е, сад баш нећемо тужилаштву да кажемо, чекамо да ми дођемо на власт’… Да не верујете шта сте чули”, рекао је Вучић.

Поновио је да је случај оптужби на рачун Драгана Марковића сувише озбиљна ствар.

“Нико неће да штити Марковића ако је било шта починио, нико неће никога да штити, као што она штити власника фирме за коју ради, а кога су супруга, таст и ташта пријавили за пребијање и силеџијство”, рекао је Вучић.

Додао је да су му све такве приче толико одвратне и да треба пустити институције да раде свој посао.

“Ако немате шта да кажете институцијама – ћутите, а овако, пустите институције, тужилаштво, судове да раде свој посао”, рекао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 28. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар