Драгиша Петровић: Да ли ЕУ подмеће ЗСО као компромис Приштине

Велика је опасност да нам се под „компромисом”, за шта се Србија залаже, не подметне Заједница српских општина

Илустрација: Новица Коцић

Из При Београдом. Поручују да је дијалог на зачељу њихове политичке агенде, прете великом Албанијом уколико не добију признање Србије, захтевају да се Бриселски процес заборави, да се „ресетује” и крене од „нуле”, траже од ЕУ да притисне Београд да их призна, а од пет чланица ЕУ да повуку одлуке о непризнавању.

Такви и слични ставови долазе од распојасаних страначких колега, Османијеве и Куртија. Изречени су у присуству високих представника ЕУ и других западних званичника. Од њих није било ни најблаже реакције. И то највише брине. Прекор или упозорење због овакве реторике тандема Османијева–Курти нису ни узгред поменути, иако она води заоштравању и дестабилизацији у региону, а ЕУ се (бар вербално) залаже да се проблеми решавају дијалогом. Изостала је чак и реакција на учешће Куртијевог Самоопредељења на изборима у другој држави, у Албанији, и његово гласање у Тирани. Порука је више него јасна. Бирократе у ЕУ се праве да ништа нису виделе, ни чуле. И управо њихово ћутање, које значи одобравање, брине. Истовремено пројектује праву слику ЕУ: дволичност, двоструки стандарди, селективност и, у крајњем случају – политички неморал. И, зашто да не – политички тероризам према другој земљи. Та заглушујућа тишина из Брисела делује подстицајно за приштински „двојац” и даје ветар у леђа њиховим идејама и потезима.

Аљбин Курти (Фото: Бета-АП)

Готово да више нико не помиње да је звездица изнад имена Косова потпуно нестала из званичних папира Брисела. Истопила се, како су најављивали неки из Приштине који се сада налазе у Хагу. У јавним обраћањима званичника ЕУ више се не употребљава синтагма „дијалог Београда и Приштине”, већ „дијалог Србије и Косова”, чиме се означава да је реч о двема равноправним државама. Због тога је на прес-конференцији у Београду председник Вучић упозорио специјалног изасланика ЕУ Лајчака. Нажалост, наставило се по њиховом.

Шеф немачке дипломатије Мас је ономад у Приштини рекао да се дијалог мора завршити „узајамним признањем”. То је први високи званичник најмоћније државе у ЕУ, и први из целе уније који је изрекао став који до сада није помињан у политичкој конверзацији Брисела, јер се коси с Резолуцијом 1244 СБ УН и (наводном) неутралношћу Брисела. Мас је сутрадан у Београду изоставио такав став, прећутао да отворено каже да се не може „ресетовати дијалог”, како тражи Османијева, нити да се оно што је потписано у Бриселском процесу мора испунити. Зажуљала га је Заједница српских општина, једина обавеза Приштине, којој се отворено противи Берлин у форми како је утаначена и потписана с парафом Кетрин Ештон као гарантом ЕУ.

Фото: Дојче веле

Мас је, међутим, готово славодобитно изјавио да би успешним окончањем дијалога Београд био економски награђен. Мора се признати – неумесно и понижавајуће. Типично неоколонијално размишљање. Сматра немачки дипломата да се све новцем може купити, па и достојанство једног народа. Да не помињем и губитак идентитета. Овакви ставови нимало не одударају од оних скандалозних које је изрекао немачки амбасадор Шиб и који су изазвали снажну реакцију српске јавности.

У све „политичке играрије” ЕУ по систему „ништа нисмо чули”, „не знамо”, „две стране” и слично, кад је реч о Приштини и понашању њених званичника, уклапа се и скандалозни изречени став да се „зна у Бриселу да је Курти својеглав и да ми ту не можемо ништа, али он (Курти) зна да без напретка у дијалогу нема ни уласка у ЕУ”. Овакво запажање, готово родитељско, за своје несташно чедо, није се могло очекивати од званичника ЕУ (на питање новинара о одбијању Куртија да настави дијалог), али такав став јасно говори с ким имамо посла. А Куртија ЕУ и не занима, њега интересује велика Албанија. Велика је опасност да нам се под „компромисом”, за шта се Србија залаже, не подметне Заједница српских општина и да се она прихвати и означи као компромис приштинске стране. ЕУ и Запад су спремни и на такву подвалу. Но пасаран. Надајмо се.

Аутор је новинар и публициста из Крагујевца

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 4. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар