Здравко Кривокапић: Јавност ће бити упозната са Темељним уговором са СПЦ кад буде усаглашен

Влада Црне Горе спремна за потписивање уговора са СПЦ и то питање не сме бити предмет политизације или подметања, каже премијер Црне Горе

Здравко Кривокапић (Фото: С. Матић/Влада Црне Горе)

Председник Владе Здравко Кривокапић је истакао да ће јавност бити упозната са Темељним уговором са Српском православном црквом, када буде усаглашен између две стране.

“Све друго што видите и чујете у медијима, није тачно. То се ових дана припрема прича да неко има Темељни уговор да понуди јавности да би нас свађали. Такав уговор још није усаглашен”, рекао је премијер.

Темељни уговор биће познат средином маја и биће допринос смањењу тензија.

„Ако није проблем уговор са Светом столицом и Исламском заједницом не видим што би овај уговор био проблем. Имајте стрпљења и да сачекате тренутак да тај уговор буде достављен. Мање је важно ко ће уговор потписати. Уговор има такав карактер да је довољно да га потпише Влада“. казао је Кривокапић.

Поводом потписивања уговора Кривокапић је раније изјавио да је Влада Црне Горе спремна за потписивање уговора са СПЦ и да то питање не сме бити предмет политизације или подметања.

И Патријарх српски Порфирије изјавио је након тога да је постигнута сагласност са премијером Црне Горе Здравком Кривокапићем око потписивања Темељног уговора између државе Црне Горе и Српске православне цркве, као и да је начелно договорено да после васкршњих празника оде у Црну Гору и потпише тај документ.

Порфирије је истакао да је дубоко уверен да ће потписивање Темељног уговора, на основу ког ће се регулисати однос државе према СПЦ у Црној Гори, али и однос цркве према држави, ставити тачка на неспоразуме по том питању.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 28. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар