Преминуо Жика Обретковић

Преминуо је Жика Обретковић, улични свирач, песник и легенда Београда

Жика Обретковић (Фото: Милош Рафаиловић)

Жика Обретковић, једна од урбаних легенди Београда, песник, улични свирач, забављач, увек у оделу са цветним мотивима и плетеном торбом преко рамена, преминуо је 23. априла у старачком дому, објавио је на „Фејсбуку“ његов пријатељ Милорад Даца Стојаковић.

Последњих година Жика Обретковић је често могао да се види на углу Македонске и Нушићеве улице како певуши или разговара са пролазницима. Неретко би рецитовао необичне стихове о зеленој салати, зеленици, док би песму прекидала мелодија његове фруле.

Жика Обретковић је увек, или скоро увек, био одевен у шарену мајицу и панталоне са цветним мотивима, по чему је био препознатљив.

Појављивао се и у емисији „Шодер листа“, која је емитована на Трећем каналу Радио-телевизије Београд. Жика је у тој емисији био често специјални гост.

Обретковић је објавио и неколико књига песама, а једна од њих носи назив „У целини и целости“, како се и звала његова рубрика у Минимаксовој радио-емисији „Туп-туп“, а у којој је Жика, као стални гост, говорио вицеве „без везе“.

Како је на Фејсбуку пренео његов пријатељ Милорад Даца Стојаковић, Живорад Жика Обретковић је преминуо 23. априла у старачком дому.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 27. 4. 2021)

Прочитајте још

Жика Обретковић: На гробљу

ту смо
и ту је крај
ни јаук
ни плач
ни смех
ту смо
и ту сви једнаки су
ни богат
ни сиромах
ни власт
ту смо и ту
царује тишина
ни свађе
ни тужбе
ни суд
ту смо и више се ништа
не чује
ни човек
ни реч
ни звер

Из збирке „У целини и целости“Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Оде нам још једно парче савѣсти.
    А приложеним стиховима стоји изнад крда нѣзаслужено хваљених надрипѣсника с њиховим којештаријама.

    13

Оставите коментар