САД: Ко је примио обе дозе вакцине, не мора да носи маску напољу

Људи који су потпуно вакцинисани не морају да носе маске на отвореном простору, такође могу ићи без маске и на мања окупљања на отвореном са потпуно вакцинисаним људима

Фото: AP Photo/John Locher

Амерички здравствени стручњаци поручили су да потпуно вакцинисане особе више не морају да носе маске на отвореном, осим ако нису окружени већим бројем непознатих особа.

Амерички Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) објавили су данас нове смернице, које су још један корак ка даљој нормализацији живота, а током већег дела прошле године грађанима САД је саветовано да носе маске на отвореном ако су међусобно удаљени мање од 5 метара, преноси Танјуг.

АП преноси да промена у упутствима здравствених званичника долази пошто је више од половине одраслих Американаца добило најмање једну дозу вакцине против вируса корона, а више од трећине је потпуно имунизовано.

У упутству ЦДЦ-а се наводи да људи који су потпуно вакцинисани не морају да носе маске током активности на отвореном простору када су сами или са члановима свог домаћинства, а такође могу ићи без маске и на мања окупљања на отвореном са потпуно вакцинисаним људима.

ЦДЦ има за невакцинисане особе сасвим другачија упутства и за оне које тек треба да приме обе дозе препоручује да носе маске на свим скуповима на отвореном који укључују и друге невакцинисане људе, а такође би требало да наставе да користе маске и у баштама ресторана.

Заједничка порука и јединима и другима је да би требало да наставе да носе маске на масовним скуповима попут приредаба на отвореном, концерата или спортских догађаја, саопштио је ЦДЦ.

Таква препорука односи се и на затворене јавне просторе, попут фризерских салона, ресторана, тржних центара, музеја или биоскопа.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 27. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар