Владика Јоаникије: Патријарх Порфирије првопозвани да потпише споразум између СПЦ и Црне Горе

Споразум који уређује односе Српске православне цркве и Владе Црне Горе неће бити доступан јавности пре него што буде парафиран, каже епископ будимљанско-никшићки

Епископ Јоаникије (Фото: Н.Ђурић)

Подгорица – Садржај темељног уговора Црне Горе и Српске православне цркве (СПЦ), неће бити познат јавности све док не буде потписан. Нормално је да буде познат јавности тек пошто се потпише, саопштио је епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске (МЦП) Јоаникије.

Он је овом изјавом одговорио на бројне захтеве опозиције и неких невладиних организација да текст уговора буде јавно објављен, иако то нису захтевали када је такав уговор потписиван са Светом столицом и Исламском заједницом у Црној Гори.

Патријарх Српске православне цркве Порфирије изјавио је да је с премијером Здравком Кривокапићем постигнута сагласност да након васкршњих празника буде потписан темељни уговор између државе Црне Горе и Српске православне цркве у Црној Гори.

Упитан од телевизије Вијести зашто он не може да потпише тај уговор и ко је преговарао у име Митрополије црногорско-приморске, а ко у име државе о овом споразуму и на који начин, Јоаникије је одговорио да је важно што је тај Нацрт уговора већ спреман.

„Може бити, пошто још тај процес траје, да ће евентуално бити још неких малих измена. Не може бити више суштинских, јер смо гледали да све буде у складу с Уставом и у складу са законодавством Црне Горе. То је просто само по себи јасно како тај уговор треба да изгледа. Патријарх српски Порфирије представља СПЦ и он је првопозвани да потпише Уговор”, рекао је епископ Јоаникије.

Епископ Јоаникије је додао да је потписивање уговора „ствар Светог архијерејског Синода, који одлучује ко ће да потпише уговор, али само по себи се разуме да та обавеза припада пре свега патријарху”.

„Ако потписују патријарх и председник владе, то је највећи ниво и нама одговара да буде највећи ниво и с те стране, што се тиче уговора”, рекао је.

Поводом медијских навода да ће овим уговором Митрополија црногорско-приморска „изгубити аутономију коју је стекла у време митрополита Амфилохија”, оценио је да митрополија „није стицала никакву посебну аутономију, него да је она део СПЦ као и остале њене епархије”.

„Овим уговором не успоставља се никаква нова реалност, нити било какав нови субјект што се тиче црквене организације, него само две стране изражавају сагласност за међусобно уважавање и то озваничавају”, рекао је епископ.

У неком погледу, објаснио је, важнији је Закон о слободи вероисповести, који се односи на све, а Уговор не производи ништа ново и ништа више од онога што је већ прописано Уставом и законодавством Црне Горе.

Упитан да ли ће бити изабран за новог митрополита црногорско-приморског, рекао је да ће се све разрешити на сабору у мају.

„Устоличење Његове светости патријарха у Пећкој патријаршији биће 23. маја, а у наставку ће бити заседање Светог архијерејског Сабора”, саопштио је епископ Јоаникије.

Члан Правног савета МЦП, адвокат Драган Шоћ каже да „није необично да документи попут темељног уговора између државе и Цркве угледају светлост дана тек када буду завршени, али да их треба изложити суду јавности пре потписивања”.

За њега је, у вези с темељним уговором, најбитнија чињеница „да ли обезбеђује иста права као кад је реч о темељним уговорима које је држава потписала с осталим верским заједницама”.

„Ако је тај уговор истоветан у смислу гаранција и права, онда је то – то. То је захтев Цркве још из 2006. године”, тврди он и додаје да не постоји никаква разлика у формалноправном, нити у суштинском смислу, ко ће потписати темељни уговор.

Шоћ је оценио да „потписници одлучују ко ће потписати, јер Синод је црквена влада која доноси ту одлуку”.

Посланик Демократске партије социјалиста Андрија Николић опоменуо је вицепремијера Дритана Абазовића да „мора да зна да је предаја државне имовине у руке другој држави кривично дело”.

„То што је наводно необавештен о садржају уговора са СПЦ значи само једно – да је текст писан у Београду, да владом управља СПЦ и да је за ту ујдурму најодговорнија УРА”, написао је на „Твитеру” Николић.

Пре неки дан, подсетимо, Абазовић је оценио да је „потписивање темељног уговора са СПЦ само завршни чин тога да и та верска заједница буде унутар јединственог правног система Црне Горе”. Подсетио је да постоји сличан споразум с Католичком црквом и уговор с Исламском заједницом и не види разлог да и са СПЦ не буде потписан уговор.

„Оно што се проблематизовало у јавности јесте текст споразума, верујем да ће ускоро бити доступан, ради га ресорно министарство, нисам имао прилику да га видим”, рекао је Абазовић и објаснио да, „као и сви документи, и овај мора проћи кроз владу”.

„Не бих заиста правио око тога неки проблем. И када се буде видео и протумачио, држава треба да потпише тај темељни споразум. Не видим ту ништа спорно”, подвукао је потпредседник владе.

Навео је и да су сви говорили да СПЦ делује ван правног система Црне Горе, што је био највећи проблем.

„И сад дођемо у ситуацију да оне буду део јединственог правног система и ови што су се жалили да она делује ван правног система, сада се жале зашто ће да буде део правног система. У томе се огледа читав парадокс политике која се дешава у Црној Гори”, закључио је Абазовић.

Новица Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 4. 2021)Categories: Вести

Tags: , , ,

Оставите коментар