Александар Вучић: Са ЕУ започети разговори о инфраструктурним пројектима који ће променити Србију

У Бриселу о дијалогу са Приштином, региону и владавини права. Разумели смо Куртијеве поруке, рекао председник Србије

Председник Србије Александар Вучић (Фото: Ројтерс/G. Funtes)

БРИСЕЛ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ у Бриселу да су са ЕУ започети разговори о веома великим инфраструктурним пројектима који ће потпуно променити Србију.

Вучић је рекао не може да сакрије узбуђење због те, како је рекао, веома важне теме о којој ће сутра разговарати са европским званичницима у Бриселу.

„Узбуђен сам и не могу да сакријем осмех, већ смо почели одређене разговоре са европском делегацијом и ЕК, и ако Урсула Фон Дер Лајен буде одобрила, рећи ћу вам сутра да смо уговорили са Европљанима један од највећих инфраструктурних пројеката икада за Србију. Тако да само 24 сата нас дели да кажем јесмо ли успели или не”, нагласио је Вучић, преноси Танјуг.

Истиче да ће онда моћи да каже да је учествовао у нечему што је било много добро и значајно за нашу земљу.

„Буквално нећемо бити иста земља, не могу више од овога да кажем, али рече је о великим инфраструктурним пројектима, највећим које можемо да замислимо”, нагласио је Вучић.

Додаје да би тако уз подршку ЕУ за већ за три и по или највише четири године Србија била земља која не би личина на Србију пре 10 или 15 година.

То ће бити фантастична вест, не само за Београд, већ и југ и централну Србију и Поморавље, нагласио је Вучић и додао да ће сутра моћи да изнесе детаље.

Очекујем убрзање европског процеса

БРИСЕЛ – Председник Србије Александар Вучић, који се налази у посети Бриселу, изразио је вечерас уверење да ће уследити убрзање европског пута Србије.

На питање где се тренутно налази Србија на европском путу, Вучић је одговорио „на добром путу”.

„Србија добро иде европским путем и биће убрзања европског процеса”, казао је за ТВ Пинк, јавља Танјуг.

Рекао је да очекује међувладину конференцију крајем јуна и признање за напредак Србије.

„Србији иде добро, корача јаким снажним кораком међу најбржим у Европи. С једне стране су вредности, с друге прагматична политика очувања веза са свим пријатељима. Али најважније је економија, економија, економија”, закључио је он.

У Бриселу о дијалогу са Приштином, региону и владавини права

БРИСЕЛ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће сутра у разговорима са европским званичницима главне теме, поред дијалога Београда и Приштине, бити и односи у региону, као и напредак у области владавине права који је Србија остварила.

„Очекујем да осим сутрашњег дана, који је веома важан, имамо још један датум у мају за дијалог и специјалну вечеру коју на годишњем нивоу организују Шарл Мишел и Урсула фон дер Лајен за лидере Западног Балкана. Видећемо код ће од нас да дође, и трећи пут ће да буде у Бриселу, тако да ће можда и Ана Брнабић да дође”, навео је Вучић, преноси Танјуг.

Када је реч о сутрашњим разговорима о области владавине права у Србији, каже да ће разговарати о томе и са Фон дер Лајен, Борелом и Мишелом о томе шта је Србија све урадила у претходних месец дана.

„Показали смо значајно хтење и значајан напредак у многим областима. Постоје јасни критеријуми по којима се то мери, тако да ће владавина права бити једна од главних тема званичницима ЕУ”, истакао је Вучић.

Спремни за дијалог и конструктиван разговор

БРИСЕЛ – Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас у Бриселу да очекује средином маја позив за наставак дијалога и додао да је Београд спреман да се одазове позиву и да ће учествовати у свакој врсти дијалога, да би желели да буде конструктиван, да се разговара о решавању проблема.

Он је, у изјави Танјугу истакао, да постоје многи проблеми, пре свега у енергетици, и да су то ствари које морају промптно да се решавају, због различитих тумачења и жеље неких да показују, како је рекао, мишиће на северу Косова.

„Оно на шта сам данас указао Мирославу Лајчаку је чињенице да се Аљбин Курти хвали тиме да је гласао у Албанији, чиме де факто каже да је свеједно да ли сте у Тирани или Приштини, да је то иста земља. Замислите, иако је Косово по Уставу Србија, да сам ја гласао у Грачаници, или неком другом месту на Косову. То би био скандал светских размера, иако те две ствари нису за поређење и по Уставу и Резолуцији 1244 је Косово део Србије”, нагласио је он.

Вучић је истакао да ако неко то уради без позивања на било који правни акт и јавно говори да иду ка уједињењу, добија благе реакције и чуђење.

Казао је да је то доказ двоструких стандарда целе међународне заједнице, на шта смо научили.

„Оно што је за нас важно јесте да гарантујемо сигурност и безбедност наших људи. Инсистирао сам овде на испуњавању обавеза из Бриселског споразума, на ЗСО, и слободу кретања, протока роба и услуга, све што потписали у Вашингтону, јер је то добро за Београд, Приштину и цео регион”, рекао је он.

Вучић, који је вечерас у Бриселу вечерао са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, поновио је да ће делегација Београда доћи на дијалог када год буде заказан.

Разумели смо Куртијеве поруке

БРИСЕЛ – Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да разуме све поруке које својим изјавама и делима шаље Аљин Курти, од гласања на изборима у Албанији, до захтева о ратној одштети од Србије, али да то никако није конструктиван приступ, као и да тим порукама није фасциниран.

Вучић је, на питање које су његове позиције и циљ Аљина Куртија, одговорио да не мора он ништа да објашњава и да напада Куртија или било кога, јер је довољно да се све речи и дела ставе на папир.

„Гласате у Албанији. Добар сигнал. Јасно је свима, и нама и у свету, шта желите да кажете. Кажете да желите ратну одштету од Србије, разумели смо шта желите да кажете. Кажете да ћете поднети тужбу за геноцид, иако не можете јер нисте суверена држава, можда преко Албаније, или неке треће земље, јасна нам је и та порука”, рекао је Вучић за Танјуг у Бриселу.

Према његовим речима, ако неко жели да каже да је то конструктиван приступ – није, али додаје да ипак због тога не би требало да се превише секирамо.

„Имамо много да радимо, да урадимо за земљу. Осим енергетике, не видим да имамо озбиљнијих проблема, и по питању безбедности нашег народа и других ствари”, рекао је Вучић и додао:

„А, те њихове политичке вратоломије, за унутрашњу политичку употребу… Нико тиме није нарочито фасциниран”.

За неколико дана почиње изградња ковид болнице у Новом Саду

БРИСЕЛ – Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће за неколико дана почети радови на изградњи ковид болнице у Новом Саду, као и да долази и други део реконструкције Клиничког центра Војводине.

Вучић је казао да се ће по повратку из Брисела ревакцинисати у Гаџином Хану код Дољевца и да ће разговарати са грађанима са југа Србије како да се додатно помогне том делу земље.

Најавио је да ће наредних дана бити отворен део обилазнице око Београда, од Орловаче ка Остружници, а да ће 1. маја почети изградња Фрушкогорског коридора Нови Сад-Рума са мостом код Ковиља, са највећим тунелом у Србији.

„То ће бити невероватан тунел дуг 4-5 километара, тако да ће јужна Бачка, Срем, Мачва, Београд бити фантастично повезани и то ће допринети доласку још већег броја инвеститора”, рекао је Вучић новинарима у Бриселу, јавља Танјуг.

Вакцинација питање живота, а не дозволе за путовања

БРИСЕЛ – Председник Србије Александар Вучић апеловао је вечерас на грађане Србије да се вакцинишу против вируса корона наводећи да је данас вакцинисан мали број и да није задовољан због тога.

Вучић је рекао да не разуме оне који, како каже, живе за то да добију лајкове уколико изнесу тешке увреде на рачун неког ко се вакцинисао и додао да они могу да буду неодговорни према себи, али да немају право да буду неодговорни према другима и да угрожавају своје родитеље и све оне који нису доброг здравственог стања.

„У другим земљама се туку за вакцине, ми их имамо колико хоћете. Имамо све четири вакцине, али сам очигледно потценио проблем и од уторка ћу сваки други дан да обилазим градове и да молим грађане да се вакцинишу”, рекао је председник Србије у Бриселу за ТВ Пинк, јавља Танјуг.

Вучић је казао да вакцинација није питање дозволе за путовања, већ да је то питање да ли хоћете да преживите или угрозите нечије здравље.

„Не значи да се нећете заразити, али ћете у 98 одсто случајева преживети ако се вакцинишете. Изгубили смо много дивних људи, и познатих и мање познатих који су били много важни за нашу земљу. Дајте да помогнемо да мање живота губимо, да се боримо за будућност, за рад и за велике пројекте”, поручио је Вучић.

Апеловао је на то да сви домови здравља буду снабдевени вакцинама и да увећају број оних који ће да приме вакцину и нагласио да је то значајно да бисмо могли и економски да напредујемо.

„Да можемо да радимо и да пробамо да и ове године будемо у првих пет у Европи по расту БДП, што није лако имајући у виду високу базу из претходне године. Онда можете да увреде из региона и од осталих да прихватите с потпуним миром, а зато су нам потребни економска снага и напредак”, закључио је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар