Иран почео производњу домаће вакцине против вируса корона

Челник Научног савета Ирана изјавио да ће током маја бити произведено милион доза вакцина КОВИРАН Берекет, затим 3,5 милиона у јуну, 12 милиона у јулу и 15 милиона доза у августу

Извор: ATTA KENARE/AFP

Власти Ирана саопштиле су да су почеле серијску производњу домаће вакцине против корона вируса КОВИРАН Берекет и да ће за неколико месеци превазићи проблеме везане за имунизацију становништва у тој земљи.

Вакцина коју су развили ирански стручњаци је у трећој фази испитивања, а у Техерану је уз присуство представника Научног савета за борбу против пандемије одржана вакцинација волонтера.

Међу волонтерима који су примили иранску вакцину били су члан Националног савета за борбу против пандемије Мину Мукриз, парламентарац из Систан-Белучистана Хусеин Али Шехријари и бивши професор Мухаммед Али Емирцергер.

Челник Научног савета Ирана Мухамед Мухбир казао је да ће током маја бити произведено милион доза вакцина КОВИРАН Берекет, а потом и 3,5 милиона доза у јуну, 12 милиона доза у јулу и 15 милиона доза у августу.

“До септембра ћемо произвести више од 30 милиона доза вакцине и предати их Министарству здравства Ирана. Тако ћемо знатно убрзати процес имунизације“, казао је Мухбир.

Иранска вакцина КОВИРАН Берекет први пут је тестирана на човеку крајем децембра прошле године, а иранске власти су саопштиле да су тестирања била успешна. Прва особа која је добровољно примила иранску вакцину била је Тајибе Мухбир, ћерка шефа Научног савета Ирана Мухбира.

Ирански стручњаци су развили још једну вакцину против корона вируса под називом Рази Ков Парс која је у процесу тестирања од краја фебруара и до сада ју је примило 133 волонтера.

Опрема: Стање ствари

(N1, 25. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар