Патер Доминик Гербиц на миси у Загребачкој жупанији: Брадати свештеници опасних намера

Нећемо се, браћо и сестре, извући из овога стања ако не узмемо блаженог Алојзија за свој пример, изјавио  Доминик Гербиц, служивши мису у Загребачкој жупанији

Доминик Гербиц (Фото: Снимак екрана)

Патер Доминик Гербиц изазвао је бурне реакције служивши мису у Загребачкој жупанији, која је емитована на ХРТ-у. Између осталог, навео је да су се „неки тамо брадати свештеници опасних намера (усудили) говорити нама ко су наши свеци, ко су наше светиње, ко су наши великани, те да су свештеници један сабор који је већи и јачи од државног“.

Говорећи на почетку проповеди о пастирима којима је „духовна добробит њиховог стада важнија од физичке добробити самога пастира“, велечасни се присетио, како је рекао, „блаженог а светог Алојзија Степинца, који је дао своју крв и положио свој живот штитећи своје стадо од комунистичке немани“.

Наставио је затим да разматра на коју реч или изјаву би се усредсредио кад би једном постао бискуп, те издвојио следећу Степинчеву изјаву: „Прави мужеви не сагибљу кољена пред лажним духом времена“, преноси Јутарњи лист.

Након исцрпне проповеди о пандемијској кризи, он је наставио о Степинцу, Домовинском рату и „брадатим свештеницима“.

„Нећемо се, браћо и сестре, извући из овога стања ако не узмемо блаженог Алојзија за свој пример. Јер не ради се само о овој кризи у којој живимо, ту је пуно сегмената кризе. Свесни сте тога: од тужилаштва, од тога да млади одлазе, од економије, од обезвређивања или одбацивања и бранитеља и Домовинскога рата… Толико је злочинаца још увек међу нама, а нису процесирани. И онда у једном тренутку нађу се још и неки тамо брадати свештеници опасних намера говорити нама ко су наши свеци, ко су наше светиње, ко су наши великани. Па време је, хрватски народе, да се пробудиш!“, казао је Гербиц.

Говор је завршио осврнувши се на актуелну политичку ситуацију у Хрватској, рекавши да је Црква сабор јачи од државног.

На крају мисе на ХТВ-у је емитовано упозорење како ставови патера Доминика Гербица везани делом уз политички говор у проповеди нису ставови Хрватске радио-телевизије.

Опрема: Стање ствари

(Искра, 25. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Ni on se nije lepo obrijao.

    10

Оставите коментар