Раде Калик: Пропада задужбина Деспота Стефана у Горовићу

Ова задужбина, која је толико повезана с нашом историјом, морала би да се што пре спасе од даљег пропадања

Фото: Википедија/З. Благојевић

Запуштена и обрасла коровом, Црква Преображења Христовог у Горовићу неумитно пропада. По предању, ову цркву је подигао Деспот Стефан по повратку из битке на Никопољу, где је отео крсташки барјак и окренуо га, што је тада значило крај битке. Због тога што је у бици против хришћана био с турске стране заветовао се да ће подићи цркву. Сада је ова црква у јадном стању и просто вапи за обновом. По процени стручњака, обнова би коштала нешто више од милион евра. Завод за заштиту споменика прогласио је ову цркву културним добром, што још више обавезује.

Црква је прелепа, а у камену су уклесани призори ратника, као и разни симболи и печати Немањића. По предању, у овој цркви је крштен Карађорђе Петровић, а верује се да се у њој и венчао. Устаничка војска на челу с Карађорђем овде се причестила пре битке код Рудника.

Ова задужбина, која је толико повезана с нашом историјом морала би да се што пре спасе од даљег пропадања. Могуће је да се оформи одбор за њену обнову који би био овлашћен да прикупља средства за обнову, како од грађана, тако и од приватних и јавних предузећа. Град Београд, који управо подиже споменик деспоту, могао би да се одужи тако што би дозволио да одбор преко Инфостана пошаље грађанима Београда уплатницу за евентуалну помоћ.

Сам град могао би, рецимо, средства која су намењена за изградњу споменика Јернеју Копитару да преусмери на деспотову задужбину. Јернеј Копитар као лингвиста несумњиво заслужује споменик, али споменици се не дижу људима који с моралне стране не могу да послуже као узор следећим генерацијама, као што то не може овај аустријски цензор. Остаје нада да ће ова задужбина поново засијати.

Раде Калик,
потпредседник Српског филозофског друштва

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 4. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Копитар је остварио план римокатолика – да се српски језик и писмо отргну од своје хиљадугодишње традиције и веза са руским језиком и писмом, а слижу са језиком и писмом католичких Срба.

    5
    3

Оставите коментар