Преминуо уметник Милош Шобајић (1945-2021)

Српски сликар и вајар Милош Шобајић преминуо је у Београду од последица вируса корона

Милош Шобајић (Фото: Sputnik/Александар Милачић)

Славни сликар и вајар Милош Шобајић преминуо је ноћас у болници од последица вируса корона, потврђено је Спутњику. Шобајић је преминуо у три часова и 11 минута после поноћи.

Подсетимо, Шобајић је оболео од вируса корона почетком априла и налазио се на болничком лечењу у КБЦ „Драгиша Мишовић“. Здравствено стање признатог уметника брзо се погоршало и био је прикључен на респиратор.

Подсетимо, изложбом слика, скулптура и видео-рада Милоша Шобајића недавно је отворена Галерија Комбанк дворане (бившег Дома синдиката) у Београду. Велики уметник је посетиоцима представио део радова који су настали у протеклих 20 година и који се баве његовом вечном темом: прогоном, а прикладан говор одржала је министарка културе Маја Гојковић.

Више од 80 самосталних и 500 групних изложби

Милош Шобајић рођен је 1945. године у Београду. Основну и средњу школу је похађао у Београду, Истанбулу и Никшићу. Матурирао у Првој Београдској гимназији, 1964. године. Завршио је Академију ликовних уметности у Београду 1970, да би се две године касније преселио у Париз.

Своја дела је представио на преко осамдесет самосталних изложби широм планете и учествовао на око пет стотине групних изложби. Његова дела се налазе у тридесетак музеја савремене уметности у свету. Добитник је низа награда у Србији. Руска Дума му је доделила 2018. године орден почасног госта Русије, а 2019. године додељена му је Златна медаља Републике Србије, за изузетне заслуге у области културних делатности, посебно сликарства.

О раду Милоша Шобајића је објављено пет монографија код издавача у Паризу, Београду и Лондону, чије су текстове писали Ален Жуфроа, нобеловац Петер Хандке, Едвард Луси Смит и други. О њему је објављено преко шест стотина текстова у домаћој и светској штампи, као и низ телевизијских емисија.

Своју прву књигу, под називом: „Сликај и ћути“, аутобиографског карактера, а која говори о утицају глобализма на савремену ликовну уметност, објавио је 2018. године. Године 2021. објављује аутобиографију „Мојих девет живота“.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 24. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Од короне или од вакцине?? Или од сепсе добијене у ковид болници??

Оставите коментар