Жељко Комшић потврдио да је БиХ у акционом плану за чланство у НАТО

Из докумената које су средином априла из седишта НАТО у Бриселу упутили властима у БиХ јасно је да је Програм реформи исто што и АНП и да се БиХ налази у МАП-у, иако то негира Милорад Додик

Жељко Комшић (Извор: N1)

Члан Председништва БиХ Жељко Комшић потврдио је аутентичност објављеног документа из седишта НАТО, према којем је БиХ слањем Програма реформи заправо у Брисел послала Годишњи национални програм (АНП) и да се налази у Акционом плану за чланство у НАТО (МАП).

„То је политичка победа свих нас, БиХ и свих њених грађана. Сада су пред нама реформе које наша земља мора да испуни како би постала пуноправна чланица овог савеза“, казао је Комшић за Телевизију Федерације БиХ.

Он је додао да је то било „јасно од самог почетка“.

„Овај документ је најбоља потврда онога о чему се говорило, а то је да је БиХ послала АНП, односно Програм реформи“, казао је Комшић.

Сарајевски портал Истрага.ба објавио је документе, које су средином априла из седишта НАТО у Бриселу упутили властима у БиХ. Из тих докумената јасно је да је Програм реформи исто што и АНП и да се БиХ налази у МАП-у, иако то негира српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, који је у новембру 2019. године, заједно са осталим члановима Председништва БиХ, потписао Програм реформи.

У документу који је властима БиХ стигао из Брисела, наводи се да „као претенденти за чланство у НАТО-у, земље које имају годишњи национални Програм или које учествују у Акционом плану за чланство у НАТО-у, имају другачији политички однос са Савезом“.

„Истовремено, ова три партнера (Босна и Херцеговина, Грузија и Украјина) у великој мери користе горе описане партнерске алате, па ће тако имати значајну корист од учешћа у ИТПП (Индивидуално прилагођени процес партнерства)“, наведено је у документу. Према ИТПП-у, Грузија и Украјина ће и даље подносити своје годишње националне програме, а Босна и Херцеговина ће и даље подносити свој Програм реформи, наведено је у прилогу документа НАТО.

Још је наведено да се „сваке године од три партнера очекује да савезницима представе своје националне документе о реформи (АНП за Украјину и Грузију и Програм реформи за БиХ).

„Крајем године НАТО даје консолидовани документ у вези са напретком који је партнер остварио у подручјима које покрива АНП/Програм реформи, укључујући реформе одбране“, истиче се у документу.

Амбасада Русије у БиХ недавно је упозорила власти у БиХ да се на свако „практичног зближавања Босне и Херцеговине и НАТО-а“ бити приморана да реагује. Из Амбасаде су то приближавање окарактерисали као „непријатељски корак“ према Русији.

Босна и Херцеговина је 5. децембра 2018. године примљена у Акциони програм за чланство (МАП), а годину дана касније, Председништво БиХ је прихватило Програм реформи, документ који је требало да значи и наставак пута земље према чвршћој интеграцији у НАТО.

„Документ објављен из седишта НАТО, као и данашња изјава Жељка Комшића, доказ су да је Додик довршио увођење БиХ у НАТО, да је Програм реформи био само фарса у режији Милорада Додика и да је Додик у Народну скупштину РС потурио лажни документ те тако довео посланике и целокупну јавност у заблуду“, оценио је председник Српске демократске странке Мирко Шаровић.

Према његовим речима, Додик „завршава пут увођења БиХ у НАТО, а да о томе никад није ништа питао институције Републике Српске и јавност“.

„Додик је започео увођење БиХ у НАТО још у времену кад је био ‘свежи дашак ветра на Балкану’, а довршава га управо ових дана док пред грађанима глуми патриоту“, истакао је Шаровић.

Шаровић је у Сарајеву разговарао са руским амбасадором у БиХ Игором Калабуховом.

Опрема: Стање ствари

(N1, 23. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар