Венецуела пушта у промет лијек против ковида-19

Гугл, Фејсбук и Твитер од јануара цензуришу све информације о овом лијеку, иако је добио зелено свјетло

Фото: Ројтерс

(Voltaire Network, 24. 3. 2021)

Венецуела је покренула производњу карвативира (Carvativir), веома дјелотворног лијека против ковида-19. Бесплатна расподјела је већ почела, а лијек би требало да буде на располагању широм земље најкасније средином априла.

Гугл, Фејсбук и Твитер од јануара цензуришу све информације о овом лијеку, иако је добио зелено свјетло од више латиноамеричких држава. Неколико европских држава експериментишу с разним лијековима против ковида-19, али пазе да их не рекламирају.

Венецуела уз то увози десет милиона вакцина Спутњик Ве.

С енглеског посрбило и приредло: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Током ових годину дана наметнула су се питања:
  Kо је позван да грађанима говори о вирусима , вакцинама и вакцинацији?
  Шта је то вирус и шта он ради у нама?
  Kо је задужен да пронађе вирус у нама, да осмисли начин да га детектује и да га спречи или да излечи болест коју је вирус изазвао?
  Шта је у нама одговорно за одговор на вирус – шта је имунологија и од чега зависи?
  Лечење – цео проблем настаје због нетранспарентности и производног процеса са једне стране и деловања како лекова тако и вакцина са друге стране, што је последица чињенице да ПРИВАТНИ власници имају право да максимално заштите своје биомедицинске производе било које врсте као сваку другу робу, производ за „тржиште“, јер је осмишљавање робе (design) као и сама производња у великој мери озакоњена пословна тајна. У случају ових производа, то не би смело да буде тако. Једино решење је потпуна национализација истраживачког биомедицинског, биохемијског, биогенетског итд сектора, дакле потпуна контрола и максимално јавно објашњавање сваког сегмента неког техмолошког процеса грађанима дате државе. Транснационализам и у овом домену, као у осталом у сваком другом где има приватних интереса, прави велике проблеме. С обзиром да је реч о врло стручној проблематици, требало би да се грађанима увек данима кроз организоване панеле, уз укључивање стручњака из света (путем видео-линка) врло детаљно, дубоко, поштујући комплексност, СВЕ објашњава, без ружне претпоставке да они „то неће разумети“. Полемика биохемичара и молекуларних биолога о, на пример, неком посебном деловању полимеразе или неког протеина или неког проблема у вези са аденовирусом, и сл. треба да буде отворена, да има своје pro et contra, и да се све чује и види. Неко ће разумети више неко мање, али је то боље од „digest“ прежваканих демагошких main stream медиа „објашњења“ (најчешће лобистички контролисаних и подметнутих), на основу којих грађани не могу да добију праву слику колко је заправо све озбиљно, комплексно и последично.

Оставите коментар