Милорад Додик: Српска неће ратовати, па ни за своју независност

Данас Република Српска може да се похвали многим пројектима у готово свим општинама захваљујући председнику Вучићу, каже Додик

Милорад Додик (Фото: EPA/VLADIMIR STOJKOVIC)

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да Република Српска неће водити никакав рат, па ни онај за своју самосталност.

„Ми смо спремни да разговарамо, ми не желимо сукоб“, изјавио је Додик после састанка Савета за сарадњу Србије и РС у Бањалуци.

Он је рекао да је председника Србије Александра Вучића обавестио о настојањима политичког Сарајева да укине Републику Српску, додавши да Странка демократске акције (СДА) жели да реализује оно што је усвојила у својој Декларацији из 2019. године.

Додик је још казао да РС нема ништа са „нон пејпером“ који се појавио недавно, наводећи да је тај папир дошао са стране.

Српски члан Председништва БиХ је рекао да он „није човек БиХ, већ РС“, додавши да се РС „заклиње у процес мира, а да са друге стране стижу захтеви за елиминисање права РС“.

„Сарајеву проблем представља јака Србија, лепе нам етикете, попут ‘геноцидаши’, које не стоје“, истакао је Додик.

Према његовим речима, СДА жели укидање РС, како би на њеној територији населили „неке који сада ходају овуда“, алудирајући на мигранте.

Он је позвао бошњачку страну на разговор, истичући да је политика РС политика мира, док су циљеви Сарајева – ратни циљеви.

Додик је истакао да Република Српска никада није имала значајнију посету, никада се није десило да најважнији функционери Србије у једном тренутку буду у РС.

Он је рекао да се сарадња РС и Србије одвија у оквиру Споразума о специјалним и паралелним везама, који је предвиђен Дејтонским споразумом.

„Трудимо се да никог не увредимо. Могу да посведочим да је ово наш најбољи период, да је захваљујући осећању председника Вучића, данас Република Српска може да се похвали многим пројектима у готово свим општинама“, додао је Додик.

Он је истакао да је било речи и о великом заједничким пројектима које планирају да реализују РС и Србија.

Oпрема: Стање ствари

(Nova S, 22. 4. 2021)Categories: Вести

Tags: , , , , ,

Оставите коментар