Вечерње новости: Палестина тражи од исламских земаља да прекину односе са тзв. Косовом

Такозвано Косово отворено напада палестински народ и његова права, тврди министар спољних Палестине Ријад ал Малки

Фото: EUTERS/Ammar Awad

Палестина је затражила од земаља чланица Организације исламске сарадње да прекину односе са тзв. Косовом, због одлуке власти у Приштини да отворе амбасаду у Јерусалиму, сазнају Новости.

Према информацијама листа, тај захтев навео је министар спољних Палестине Ријад ал Малки у писму упућеном генералном секретару ОИК-а.

Како је образложио Ал-Малки, односе треба прекинути, јер тзв. Косово својом одлуком крши међународно право и резолуције, али и отворено напада палестински народ и његова права.

Ако би чланице ОИК-а прихватиле палестински захтев, Приштина би се суочила се великим губитком подршке, јер је независност тзв. Косова признало 30 од 57 земаља које су у тој организацији. Како се процењује, те земље не би званично повукле одлуке о признавању, али велики број њих сасвим извесно не би више пружао подршку Приштини у настојањима да се учлани у међународне организације.

Приштина је дипломатске односе са Израелом формално успоставила 1. фебруара, а амбасада у Јерусалиму званично је отворена 14. марта.

Пре Приштине, дипломатска представништва у Јерусалиму имале су само САД и Гватемала.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 20. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар