Мило Ђукановић: Вучићеве изјаве самосажаљиво пренемагање

Ђукановић сматра да је слабост позиције српске политике то што се уместо аргумената потежу квазиаргументи из прошлости

Мило Ђукановић (Извор: N1)

Црногорски председник Мило Ђукановић назвао је последње изјаве председника Србије Александра Вучића о Црној Гори „самосажаљивим пренемагањем“ и додао да се ново бујање великосрпског национализма покушава адресирати Црној Гори.

„Покушајмо да се присетимо једне штете и жртве коју је црногорски национализам изазвао. Изгледа ми чудно и неразумљиво то што председник Србије себе поистовећује са Србијом, а Србију са великосрпским национализмом. Под плаштом заштите права угроженог српског народа у региону угрожава се стабилност региона“, рекао је Ђукановић новинарима у Подгорици.

Вучић је за ТВ Фаце рекао да је Ђукановићев национализам „пећински и да су то су људи у Црној Гори препознали…“.

„Ја разумем да је он безгрешан човек и онда кад је подржавао напоре Војске Републике Српске на територији БиХ, а и данас кад говори све најгоре о РС и српском народу“, додао је Вучић.

Ђукановић је оценио да се слабост позиције српске политике огледа у томе да се уместо аргумената потежу квазиаргументи из прошлости, те да је циљ дискредитовати председника Црне Горе макар лажима.

Уговор са СПЦ треба да буде доступан јавности

Коментаришући темељни уговор који црногорска Влада планира да потпише са Српском православном црквом (СПЦ) а који није доступан јавности, Ђукановић је рекао да јавност треба да буде упозната са садржајем тог документа.

„Надам се да новој Влади не пада на памет да то уради у закулисној процедури, морамо да знамо на шта се држава обавезује“, рекао је он.

Коментаришући инциденте у Пљевљима где су грађани протестовали због именовања новог начелника Центра безбедности, а део њих, како се може видети на снимку који кружи друштвеним мрежама, узвикивао „Устала је Спарта српска, неће ово бити Турска“, Ђукановић је рекао да је то постало уобичајено у новој политичкој реалности у Црној Гори.

„Морамо показати одлучност да сузбијемо ретроградне идеје које живе међу нама. Ризикујемо да превидимо да поред нас живе људи који имају друга становништва, друге цивилизацијске вредности“, поручио је Ђукановић.

Предлог за прекрајање граница – предлог за улазак у рат

Ђукановић је, коментаришући „нон пејпер“ о наводном прекрајању граница на Западном Балкану који је прослеђен Европском савету, рекао да предлагати Балкану корекцију граница значи обавезан улазак у рат.

Надам се да и у региону и у међународној заједници постоји довољно адреса које неће дозволити забасавање у сценарио који смо већ доживели, казао је председник Црне Горе.

Он је новинарима у Подгорици рекао да за њега садржај овог документа није никакво изненађење.

„Сетите се да те идеје живе све ово време. Ни то кроз историју није необично. Ко год да му је аутор представља опако штиво. То је могао написати неко ко прижељкује рат“, навео је он.

Изненадило би ме да је нешто рађено мимо закона

Ђукановић је истакао и да треба проверити информације Националног савета за борбу против корупције на високом нивоу да је најмање 175 функционера бивше црногорске власти, судија и тужилаца добило станове и кредите по повлашћеним условима иако су имали по неколико некретнина.

„Не верујем да је влада било шта радила мимо закона, она је одговорна за своје послове док се не изабере нова. Изненадило би ме да је нешто рађено мимо закона“, истакао је Ђукановић.

Опрема: Стање ствари

(N1, 21. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар