Словенија: Ратни ветерани против спомињања страдалих војника ЈНА на изложби

Удружење за очување вредности словеначке независности сматра „планираном провокацијом” намеру музеја да изложба обухвати и случај војника ЈНА погинулих на граничном прелазу Шкофје

Извор: Викимедија

КОПАР – Изложба коју припрема музеј у Копру, поводом 30 година независности Словеније, изазвала је негодовање неких ратних ветерана, који сматрају да у поставци не треба да се помињу погинули припадници Југословенске народне армије.  Из музеја одговарају да ће догађаји у вези са стицањем независности, проглашене 25. јуна 1991. године, на изложби бити представљени на објективан и свеобухватан начин.

Удружење за очување вредности словеначке независности, коме је на челу министар унутрашњих послова Алеш Хојс, сматра „планираном провокацијом” намеру музеја да изложба обухвати и случај војника ЈНА погинулих на граничном прелазу Шкофје, према Италији, у јуну 1991. Иако каже да „искрено жали због губитка било којих људских живота, укључујући и животе припадника агресорске војске”, то удружење у саопштењу такође додаје да „снажно осуђује злонамерну провокацију руководства музеја”.

Са своје стране, Музеј у Копру, који покрива Словеначко приморје, одговорио је да је мисија свих музеја да очувају и протумаче културно наслеђе и историју на што је могуће објективнији начин, ослобођен идеологије и фаворизовања било које од страна.

„Такав ће, такође, бити наш приступ догађајима који су у области Истре обележили период стицања словеначке независности”, пише у саопштењу Музеја.

На изложби ће, како додају, тај период бити представљен што је могуће свеобухватније, пружиће увид у војне, политичке и цивилне догађаје који су се догодили тих дана и њихове последице, кроз писане материјале, интервјуе и експонате.

Директор музеја Лука Јури, бивши посланик Социјалдемократа, оценио је да су критике преурањене, пошто је изложба још у припреми. У десетодневном рату за независност Словеније, од 27. јуна до 7. јула 1991, погинуле су 22 особе на словеначкој страни, као и 44 припадника ЈНА, од којих тројица на прелазу Шкофје, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Искрено говорећи вас словеначке коњушаре није требало спасавати 1941 када су вас немци протерали из словеније,вас није хтео нико нису хтели хрвати ваши католици нису хтели ни муслимани из БиХ шиптари са КиМ једном речју НИКО сем СРБА,срећа је ваша,а туга наша па смо имали килаву ЈНА и неспособне генерале који су веровали у братство и јединство и којима су викендице биле важније од одбране државе па смо тако и прошли у задњем рату да нам се свако данас подсмева,свака фукара почевши од вас па надаље,али има дана има.

Оставите коментар