Дритан Абазовић: Бунили су се што је СПЦ била ван система, сад се буне што ће бити у оквиру система

Потписивањем темељног уговора је само завршни чин тога да и они буду унутра јединственог правног система Црне Горе, казао потпредсједник Владе Црне Горе

Дритан Абазовић (Фото: Борис Пејовић)

Потписивање темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ) само је завршни чин тога да и та вјерска заједница буде унутар јединственог правног система Црне Горе, рекао је потпредсједник Владе Дритан Абазовић.

“Став ГП УРА и мој лично је да све вјерске заједнице треба да функционише унутар јединственог правног система Црне Горе. Потписивањем темељног уговора је само завршни чин тога да и они буду унутра јединственог правног система Црне Горе”, казао је Абазовић новинарима након расправе о Нацрту измјена и допуна закона о државном тужилаштву.

Подсјетио је да је СПЦ већ потписала тај уговор у Хрватској 2002. и треба да га потпишу и са Владом Црне Горе.

„Већ имамо сличне споразум са Католичком црквом, уговор са Исламском заједницом, не видим разлог да и са СПЦ немамо потписан уговор. Оно што се проблематизовало у јавности јесте текст споразума, вјерујем да ће ускоро бити доступан, ради га ресорно Министарство, нијесам имао прилику да га видим. Као и сви документи и овај мора проћи кроз Владу, не бих заиста правио око тога неки проблем. И када се буде видио и протумачио држава треба да потпише тај темељни споразум. Не видим ту ништа спорно“, казао је Абазовић.

Он је поручио да нема никаквих скривених активности. Подсјетио је да су сви говорили да СПЦ дјелује ван правног система Црне Горе и  то је био највећи проблем. Он је казао да је Закон о слободи вјероисповијести, чије су измјене усвојене у парламенту крајем прошле године, крајње либералан и омогућава да све вјерске заједнице, независно од  величине, буду дио јединственог правног система. „И сад дођемо у ситуацију да оне буду дио јединственог правног система и ови што су се жалили да она дјелује ван правног система, сада се жале зашто ће да буде дио правног система. У томе се огледа читав парадокс политике која се дешава у Црној Гори“, навео је Абазовић.

На питање ко је предложио Нацрт измјена закона о тужилаштво, којег зову „Дританов закон“, одговорио је да га је радио Кабинет потпредсједника Владе из разлога што је он и предсједник политичке партије и покушава да држи копчу са парламентарном већином.

Он је поручио да је јако задовољан динамиком, брзином и разумијевањем које је постојало између парламентарне већине.

„Мислим да 90 одсто грађана Црне Горе мисли да тужилаштво не ради како треба. Мислим да нас је тужилаштво довело у ситуацију да имамо стање у буџету које имамо данас. Да смо имали функционалније тужилаштво сигурно овај јавни дуг не би био оволики, ми смо имали крчмљење државног буџета, уништавање, бахат однос, нико никад није процесуирао неке људе. И неке људе који треба да се процесуирају постоји та задршка немој овог сад, немој тога, ради мој колега, друг, радим са њим 15 година… То је заиста више неприхватљиво, ко жели да ради како треба нека изволи ко неће нека иде кући, нека дисциплински одговара и то је то. Ми морамо да штитимо државне интересе“, поручио је Абазовић.

Он је казао и да ће сјутра дати изјаву у Специјалном државном тужилаштву у десет сати поводом његових тврдњи о протестима у мјесту Богетићи код Никшића.

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 19. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар