Александар Вучић: Да су ме питали, ја бих дошао у Савамалу с багером у по бела дана

Што се тиче Савамале, односно Београда на води, то је нешто на шта ћу да будем доживотно поносан. А на суду је правоснажно пресуђено да нису оштећени они чији су нелегални објекти срушени, рекао Вучић

Рушење у Херцеговачкој (Извор: Инсајдер)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће бити „доживотно поносан“ на то како је трансформисан београдски кварт Савамала, у којем су непознате особе у априлу 2016. године рушиле објекте, уз везивање присутних људи.

„Што се тиче Савамале, односно пројекта Београда на води, то је нешто на шта ћу да будем доживотно поносан. То је понос Србије. А на суду је правоснажно пресуђено да нису оштећени они чији су нелегални објекти срушени. А ми смо тамо изградили велелепне објекте и то је сада једна од најлепших променада на свету“, рекао је он.

Одговарајући на питање шта је било са „комплетним идиотима“ из градске власти који су у томе учествовали, Вучић је рекао да није баш тако рекао, већ да је мислио да су комплетни идиоти они који су то радили, и то због тога што то нису радили јавно, по дану.

„Да су ме питали, ја бих дошао са багером у по бела дана. Не разумем што би то неко радио ноћу, тако сам рекао. Не зато што су нешто радили, већ зато што нису радили јавно“, рекао је он.

Подсетимо, непознате особе порушиле су више објеката у кварту Савамала, у изборној ноћи 24. и 25. априла 2016. године. Иако су неки људи везивани и одузимани су им мобилни телефони, полиција није реаговала на позиве.

Иако су надлежни уверавали “да ће се установити истина”, а грађани одговорност тражили на масовним протестима, и даље је непознато ко је рушио, ко наложио, као и ко је полицији наредио да те ноћи не ради свој посао. Једини поступак у случају дешавања у Херцеговачкој води Прво основно тужилаштво које тврди да од 2017. од полиције тражи да прикупи потребна обавештења, па и да открије идентитет лица која су рушила и противправно задржавала људе.

Једина особа која је до данас санкционисана у случају Херцеговачка је дежурни шеф смене у полицији Горан Стаменковић. Случајно или не, Сектор унутрашње контроле МУП-а уочи тачно две године од рушења у Херцеговачкој улици, проследио је Вишем тужилаштву кривичну пријаву против Стаменковића. Неколико дана касније, Стаменковић је са Вишим јавним тужилаштвом направио нагодбу. Тужитељка Ана Боровић је, иако је запрећена казна затвора за кривично дело несавестан рад у служби од шест месеци до пет година, одлучила је да Стаменковићу понуди условну казну од пет месеци на две године, што је он и прихватио.

Одговорност осталих у полицији до данас није познато да ли је испитивана јер МУП већ годинама Инсајдеру не доставља извештај Сектора унутрашње контроле о овом случају. Такође, непознато је и да ли је икада Марија Мали, супруга градоначелника Београда Синише Малог, дала изјаву надлежнима поводом навода које је дала у току борбе за старатељство над децом.

Она је тада у интервјуима КРИК-у и НИН -у навела да јој је тадашњи градоначелник Синиша Мали рекао да је “да је учествовао у рушењу” објеката, као и да је то “урадио да отклони сметње за изградњу капиталног пројекта”.

Марија Мали је тада, такође, рекла и да зна која је фирма својом механизацијом спровела рушење објеката и да је спремна да надлежним органима открије име фирме која је рушила у Херцеговачкој, али да је нико није позвао.

Све наведено указује да случај рушења у Херцеговачкој представља пример нефункционисања правне државе, заштите одговорних и несарадње извршне власти, независних институција и правосуђа.

Опрема и скраћивање: Стање ствари

(Инсајдер, 15. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

 1. …………..Све наведено указује да случај рушења у Херцеговачкој представља пример нефункционисања правне државе, заштите одговорних и не сарадње извршне власти, независних институција и правосуђа.
  ++++
  Извршну власт интересује само одговор на питање: “ А колики је мој део ? “
  Независне институције ? па још у логору Србија, смешно !
  Правосуђе ? цркло ! Бог душу да му прости.

  После ослобођења наше јадне, опљачкане и окупиране отаџбине и комплетног демолирања овог злочиначког система, примиће од грађана свако од њих своју плату.
  Са вером у Господа, до слободе !

Оставите коментар