Породица Зорана Ђокића тражи правично суђење у Приштини

Зоран није имао правично суђење и невин је осуђен на вишегодишњу затворску казну, изјавила је његова супруга Оливера Ђокић

Фото: Freeimages/Janson Morison

Породица Зорана Ђокића (50) из Пећи, који је пре два месеца у Приштини првостепеном пресудом осуђен на 12 година затвора за ратни злочин, упутила је апел институцијама и организацијама које заступају и штите људска права, да помогну како Зоран не би био и правоснажно осуђен за дела која није починио.

Суд у Приштини је 11. фебруара ове године осудио Ђокића на 12 година затвора због, како се наводи у пресуди, ратног злочина и кршења обичаја рата.

Судско веће предвођено судијом Арбеном Хотијем прогласило је Ђокића кривим зато што је наводно у марту 1999. у акцији групе српских војних и полицијских паравојних снага у униформи, учествовао у протеривању Албанаца у Пећи, да је насилно улазио у куће Албанаца, пуцао у ваздух и присилио албанске породице да у кратком року напусте своје куће и крену у Албанију и Црну Гору.

Зоранова супруга, Оливера Ђокић казала је за Бету да њен супруг није имао правично суђење и да је невин осуђен на вишегодишњу затворску казну.

„Ми смо са двоје деце живели на Косову до 2014. године. Зоран је радио у многим невладиним организацијама, Влади Косова, административној Канцеларији Северна Митровица која је припадала Министарству локалне самоуправе, све то пуних 15 година после завршетка рата. Па зар би остао на Косову да је починио било шта лоше својим комшијама Албанцима“, каже супруга Оливера.

Они који су са српске стране починили злочине, додаје Ђокић, не смеју ни да дођу близу Косова, а камоли да 15 година после рата остану да живе и раде на Косову, заједно с породицом.

Породица и пријатељи Зорана Ђокића моле Министарство правде Косова, Омбудсмана Косова, Хјуман рајтс воча, Амбасада САД и Велике Британије, Фонда за хуманитарно право и косовског Фонда за отворено друштво, да апелују на Судски савет Косова и Тужилачко веће Косова како би судије у Приштини у овом случају пресудиле стручно, храбро, независно и непристрасно, поштујући Члан 6. Европске конвенције о људским правима, начела кривичног права и одредбе домаћег законодавства.

Зоран Ђокић (стоји, у белој јакни) на суђењу (Фото: БИРН)

У апелу се указује на неколико чињеница које потврђују да је Зорану Ђокићу повређено право на правично суђење.

Наводи се да су косовски медији осуђујућим речником Ђокића учинили кривцем и пре подизања оптужнице.

У истражном поступку браниоцу оптуженог Ђокића, адвокату Љубомиру Пантовићу, није било дозвољено да присуствује истражним радњама и саслушању сведока.

Оптужница је проширена пет дана пре заказаног претреса за изношење завршне речи, а проширење није образложено.

Иако су у истражном поступку девет саслушаних сведока албанске националности сведочили у корист Зорана Ђокића, њихови искази нису узети приликом утврђивања кривице оптуженог.

Једини сведок очевидац конкретног ратног злочина Ш.К., сведок албанске националности, изјавио је на првом саслушању да је учињени злочин починио Србин Н.М. који је после рата побегао из Пећи.

Иако је сведок Ш.К. тужилаштву и суду указао да оптужени Зоран Ђокић није починилац, његов исказ није узет као кључни доказ, већ је доказна снага дата сведочењима оних сведока који су своје исказе темељили на посредним сазнањима о извршеном злочину у насељу Кристал у Пећи 1999. године.

„Све ове повреде су и довеле до страшне осуђујуће пресуде, којом је за ратни злочин осуђена невина личност Зоран Ђокић“, наводи се у апелу.

Зоран Ђокић је ухапшен почетком фебруара 2019. године на административном прелазу Јариње, када је са малолетним сином пошао да обиђе породицу у Северној Митровици. Од тада се налази у затвору у Подујеву.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 14. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар