Емир Кустурица: Запад преко Срба припремао рат са Русијом

Кустурица сматра да је српска везаност за Русију једини гарант да ће Косово и Метохија остати српско

Емир Кустурица (Фото: М. Цветковић)

Српски редитељ Емир Кустурица сматра да је бомбардовање Србије од САД и 20 чланица НАТО пакта деведесетих година била проба онога што су припремали Русима, те да је Србија била покусни кунић.

Ако буде новог рата Запад ће га водити против Русије као што су били и Први и Други свјетски рат – рекао је Кустурица за московски часопис Међународни живот, који издаје Министарство спољних послова Русије.

Он је, поводом годишњице НАТО бомбардовања, истакао да су Срби крваво плаћали своје илузије, не само о лажној браћи, него и о лажним западним савезницима.

Кустурица сматра да је српска везаност за Русију била и остала и да је Русија и данас једини гарант да ће Косово и Метохија остати српско.

Наш једини прави савезник што се тиче Косова је Русија и, на срећу, наше руководство је још довољно мудро, за разлику од опозиције, па може да балансира и не уводи санкције Русији – рекао је Кустурица.

На питање жали ли због распада Југославије, Кустурица је рекао да не жали за том државом, а носталгичан може да буде према одређеним људима и догађајима.

Лакоћа којом се она распала говори о томе да је Срби нису жељели и да им је југословенска идеја била наметнута. Био је то пројекат који је Запад наметнуо 1918. године, а и друга Југославија је створена договором великих сила, рекао је он.

Он је оцијенио да је Србија прва земља на свијету која се супротставила силама Запада, да је први борац-антифашиста у Европи био Драгољуб Дража Михаиловић, који је у мају 1941. као пуковник краљевске Југословенске армије у брдима Србије организовао прву групу ослободилачког покрета, те је појаснио да се прва српска герила није звала партизани, како то сматрају у Русији, већ четници.

Опрема: Стање ствари

(Искра, 11. 4. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Смрт Фехима Мусакадића

  Пођи с нама Фехиме
  Остави Четнике
  Партизан му рекаше

  Краљу се заклех
  А човјек држи до заклетве
  Мусакадић одговорише

  Тада га они убише
  И ноге му пребише
  Диву гроб премали бијаше

  Момчило

Оставите коментар