Борис Џонсон: Нагли пад смртних исхода од ковида резултат тромесечне блокаде, а не вакцинације

Како се блокада буде умањивала, сигурно ће доћи до нове појаве инфекција и, нажалост, нових оболелих и умрлих, напоменуо британски премијер

Борис Џонсон (Фото: REUTERS/John Sibley)

Британски премијер Борис Џонсон упозорио је да је нагли пад смртних исхода од последица инфекције вирусом корона резултат тромесечне блокаде, а не програма вакцинације.

Он је додао да ће до новог повећања случајева доћи након ублажавања рестрикција.

„Блокада је одрадила највећи део посла“, рекао је Џонсон, додајући да нема разлога да се мења план пута за отварање економије. „Како се блокада буде умањивала, сигурно ће доћи до нове појаве инфекција и, нажалост, нових оболелих и умрлих“, напоменуо је он.

Велика Британија је покренула вакцинацију у децембру и већ је понудила прву дозу људима старијим од 50 година, клинички осетљивим лицима и здравственим радницима.

Са побољшањем услова, Енглеска је отворила све малопродајне објекте, фризерске салоне, теретане и пабове, односно баште, док ће Шкотска, Северна Ирска и Велс отворити различите сегменте друштва наредних седмица.

Влада је, такође, најавила и проширено тестирање у јужном Лондону након појаве соја вируса из Јужноафричке Републике у насељима Ламбет и Вондсворт.

До сада су регистрована 74 потврђена и могућа случаја овог соја вируса корона познатог као Б.1.351, а постоји забринутост да су вакцине мање ефикасне против тог соја.

„Ако се испостави да је овај из Јужноафричке Републике заиста узео маха, а то ћемо знати за две до три седмице, онда ћемо морати да паузирамо ублажавање мера и отварање“, рекао је Џејмс Нејсмит, професор структуралне биологије на Универзитету Оксфорд и директор Института „Розалинд Франклин“.

Са више од 127.000 умрлих, Велика Британија је пета земља на свету по броју жртава ковида-19.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 13. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. И тако у недоглед …

  2. Cemu onda vakcinacija?

  3. @Mister X: Cemu onda vakcinacija?

    Па да би после следећег „таласа“ за пар месеци било: „Видите да није помогла вакцинација? Ајмо лепо опет мало у локдаун па ћемо касније наново да пробамо са вакцинацијом, док (вас све) не набодемо.“

    Што би реко коментатор са дугачким именом „И тако у недоглед…“

Оставите коментар