САД: „Сатанине патике“ се повлаче са тржишта

По цени од 1.018 долара направљено тачно 666 пари патика

Фото: Ројтерс

Компанија MСЦХФ са седиштем у Бруклину која је на тржиште изнела „Сатанине патике“ са људском крвљу сложила се да повуче производ услед нагодбе са компанијом „Најки“. Обућа са сатанским мотивима изазвала је негодовање и побуну на друштвеним мрежама, али и привукла пажњу „Најкових“ адвоката.

„Најки“ је у четвртак објавио да је постигао договор са компанијом „МСЦХФ продукт студио“, која је сарађивала са репером Лил Нас Иксом на креирању лимитиране серије „Сатаниних патика“ – модификација „најки ер макса“ из 1997. године, али са темом ђавола, где је ваздушни ђон напуњен црвеним мастилом са једном капи људске крви. „Украшене“ су пентаграмима и исписане библијским мотивом „Лука 10:18“, референцом на библијски стих који алудира на Сатанин пад с неба. По цени од 1.018 долара направљено је само 666 пари патика.

Модел је постао популаран, мада је привукао и пажњу „Најкијевих“ правника. МСЦХФ је на моделу задржао „Најкијев“ логотип „свош“, што је навело компанију да поднесе тужбу за кршење права својине, преноси Раша тудеј.

„Најки“ је у тужби тврдио да ће патике са провокативним темама вероватно „изазвати забуну и створити погрешну асоцијацију“.

Према постигнутом поравнању, МСЦХФ ће извршити добровољни опозив и понудити пуни повраћај новца купцима.

У изјави, „Најки“ је поновио да су патике пуштене у промет без њиховог одобрења и да се рефундација нуди „како би се (патике) уклониле из промета“. Међутим, „Најки“ није открио даље детаље о нагодби. У својој тужби компанија је захтевала да МСЦХФ уништи све преостале „Сатанине патике“, као и све друге модификоване производе који носе њихов логотип.

Прошле недеље је савезни судија наложио МСЦХФ-у да заустави испоруку патика док се не реши тужба. На несрећу „Најкија“, нестрпљиви купци већ су уграбили све осим једног пара, а многи су већ били послати поштом. Последњи пар требало је да добије насумице одабрани купац, а њега би бирао репер.

Патике су покренуле мноштво реакција и изазвале буру на друштвеним мрежама. Контроверзи је допринела чињеница да се пуштање патика поклапа са новим музичким видео-спотом репера Лил Нас Икса, у којем геј репер „иде у пакао и игра плес у крилу Ђавола“.

Музички уметник осудио је „Најки“ због тужбе прошле недеље, оптуживши компанију за напад на слободу изражавања и повлачења његових „Сатаниних патика“.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 9. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Када се мало боље размислиш,па ти си са тим патикама газио по сатани.

Оставите коментар