Горан Комар: Зашто вам смета што у Херцег Новом већински живе Срби

Не можете истицати демографски састав црногорског града као непожељну чињеницу, одговара др Горан Комар посланику СДП-а Рашку Коњевићу

Горан Комар (Фото: ИН4С)

Поводом изјаве посланика СДП-а Рашка Коњевића „да неко покушава да од Црне Горе направи Херцег Нови, у смислу демографске структуре“, која је дата поводом најављених измјена Закона о регистру пребивалишта и боравишта и предлога одлуке о измјени критеријума за стицање црногорског држављанства, реаговао је др Горан Комар.

Господине Коњевићу,
Поменули се Херцег Нови у контексту ваших пројекција извјесне законите интервенције Владе Црне Горе.

Тај град сте одредили као репер – појавност туђег етницитета – српске народносне већине (цитирам: „демографске структуре“).

Дакле, непожељне етничке припадности. Његовог генеричког, историјског хода. И ви и ваше присталице, моје је мишљење, можете испољавати етничку припадност и одређење како желите. Али, не можете истицати демографски састав црногорског града као непожељну чињеницу.

Та је чињеница резултат историјских процеса. Нећу ни једно слово написати о чињеници бројности црногорског националног елемента. Само ћу утврдити да је српски затомљаван и брисан систематичном активношћу југословенских и црногорских комуниста.

Рашко Коњевић (Фото: ИН4С)

Ипак, пад Демократске партије социјалиста је релаксирао црногорски социјални и политички простор до прилике да се његово становништво слободно опредјели у погледу националне припадности. У том смјеру, вјерујте ми, доживјећете непријатна сазнања, али, такође, Црна Гора ће добити прилику да се увјери о вашем демократском капацитету и опредјељењу. Када се суочите са убједљивом српском националном већином у Црној Гори.

Ваш став је органски свезан са политичким програмом организације која је на Балкану дјеловала прије седамдесетак и нешто више година. Данас упирати на град са минималном српском већином као на пријетећу по Црну Гору појавност, није далеко од позива на прогон.

Ви, народни посланик попут писца Николаидиса. Нови одређујете као аномалију. Сугеришете дијаспорни карактер његовог становништва. Веома проблематични, неевропски погледи који могу бити занимљиви европским партнерима Црне Горе.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 8. 4. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар