Европски суд за људска права: Обавезна вакцинација неопходна у демократском друштву

Ова пресуда не значи да ће државе у Европи присиљавати људе да се вакцинишу против ковида-19

Фото: Бета/АП

Европски суд за људска права коме су се обратили родитељи и деца из Чешке која нису примљена у вртиће због невакцинисања, оценио је да је обавезна вакцинација „неопходна у демократском друштву“.

Европски суд за људска права оцењује да обавезна вакцинација деце у Чешкој против девет болести – као што су дифтерија, тетанус, дечија парализа и друге – задире у право на приватност, али не представља кршење члана 8 Европске конвенције о људским правима кад је реч о „праву на поштовање приватног живота“.

У Чешкој родитељима прети и новчана казна у случају кршења обавезе вакцинисања детета. Осим тога, детету се ускраћује место у вртићу.

Велико веће суда је данас коначно донело пресуду о шест предмета, у којим се било реч о деци која нису примила обавезне вакцине. У пет случајева, тужбу суду су поднела сама погођена деца.

„Политика вакцинације следи легитимне циљеве заштите здравља, као и права других јер штити и оне који приме вакцине и оне који не могу да буду вакцинисани из медицинских разлога“, истиче суд и додаје да особе које не могу да приме вакцину, онда „зависе од колективног имунитета да би се заштитиле од тешких заразних болести“.

Фото: Н. Марјановић

Чешка „зато има велику слободу процене у том контексту“, наводи суд и истиче да „интереси деце морају имати предност у свим одлукама које се на њих односе“. Ово је прва пресуда овог суда која се односи на обавезну вакцинацију деце.

Европски суд за људска права, са седиштем у Стразбуру, у Француској, део је Савета Европе. Заједно су посвећени поштовању људских права у 47 држава чланица.

Шта ова пресуда значи у актуелној пандемији короне?

Ова пресуда не значи да ће државе у Европи присиљавати људе да се вакцинишу против ковида 19.

Адвокат Никола Ервије рекао је пак агенцији Франс прес да „ова пресуда повећава могућност обавезне вакцинације у условима тренутне епидемије ковида 19“,

Истиче међутим „слободу процене коју је суд препустио државама по питању политике вакцинације“.

Овај стручњак такође указује да одлука суда констатује „генерални консензус о позитивним ефектима вакцинације која се не доводи у питање због неизбежних нежељених ефеката јер постоји стриктна научна контрола“.

Суд, како додаје, подржава „принцип социјалне солидарности који може оправдати наметање вакцинације свима, чак и онима који се осећају мање угроженим болешћу, када је реч о заштити најугроженијих особа“.

(РТС, 8. 4. 2021)

Ана Брнабић: Не постоји ниједан разлог да се размишља о увођењу обавезне вакцинације у Србији

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да се не постоји ниједан разлог да се размишља о увођењу обавезне вакцинације у Србији.

Ана Брнабић (Извор: Танјуг/Сава Радовановић)

„Мислим да вакцинација иде одлично у Србији”, рекла је премијерка на конференцији за новинаре.

Навела је да је интересовање за вакцинацију у Србији веће него у неким европским земљама и да нема проблема као у неким земљама чији грађани неће да се вакцинишу, јавља Бета.

„Имамо људе који се сами пријављују за вакцинацију. Између 10.000 и 12.000 људи имамо сваког дана који се пријављују преко еУправе и оне који долазе без пријаве да се вакцинишу”, рекла је Брнабићева.

Она се захвалила грађанима зато што су озбиљни.

Скоро 30 одсто пунолетних грађана вакцинисано

У Србији је до сада вакцинисано скоро 30 одсто пунолетних грађана, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић одговарајући на питање новинара да ли мисли да је потребна озбиљнија кампања државе за вакцинацију грађана.

Брнабићева је истакла да је много више грађана пријављено за вакцинацију и да су то доста добри резултати.

„Не знам како би изгледала та озбиљнија кампања од ове и колико би се онда људи пријавило. Радимо вакцинацију и кампању најозбиљније могуће и не разумем зашто неко мисли да је ово неозбиљно”, навела је премијерка, јавља Танјуг.

Додала је да само може да прихвати да неко поставља питање да ли је могуће да држава спроводи још озбиљнију кампању, као и да је лично задовољна како се сада како се одвија вакцинација.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Ми нисмо део ЕУ и никада нећемо бити,као што нисмо демократско друштво што такође никада нећемо бити,тако да ова одлука о обавезној вакцинацији не важи за нас,осим ако ове наше подрепне муве не подлегну притиску,од чега се искрено највише плашим па натерају овај народ да се присилно вакцинише односно добровољно стерилише,е ту ће избити грађански рат од чега се исто плашим јер знам до које смо границе раслојени,подељени,посвађани.

Оставите коментар