Бранислав Тиодоровић: Од понедељка могуће отварање тржних центара, а школа од 19. априла

Кризни штаб je мишљења да је време да се онлајн настава у школама смањи, каже доктор Тиодоровић

Бранислав Тиодоровић (Фото: Весна Лалић/Нова С)

Од 12. априла, тржни центри ће, ако се настави ова тенденција са корона вирусом у земљи до понедељка, моћи да се отворе, изјавио је члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић. Донета одлука и о школама – од 19. априла повратак у клупе.

Угоститељски делови унутар тржног центра још неће бити отворени, одлучио је Кризни штаб.

„Ситуација је још у статусу ванредно, уз благу тенденцију смањења броја новопотврђених случајева обољевања. Уочава се и да се однос између пријема и отпуста у ковид болницама креће полако у корист отпуста. И у ковид амбулантама смањује се број првих прегледа“, рекао је Тиодоровић после седнице штаба.

Додао је, међутим, да су ковид болнице још пуне и под отерећењем.

„Овом динамиком како се крећу ствари последња два три дана, ако би се то наставило и наредних дана, што очекујемо може се размишљати о одређеним поступцима који ће омогућити да неке од мера могу бити допуштене – пре свега се мисли да могу тржни центри почети да раде под претпоставком да се настави ова тенденција од понедељка“, рекао је Тиодоровић.

Он је истакао и да је Кризни штаб мишљења да је време да се онлајн настава у школама смањи и сведе само на локалне процене у могућим жариштима и да од 19. априла почну да функционишу по систему како су радиле пре тога.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

Тиодоровић је прецизирао и да они угоститељски објекти који су у тржним центрима са могућом баштом и изласком на отворено могу да раде, али да они у затвореном простору остају затворени.

„Ако се добра тенденција настави, надам се да ћемо и о тиме моћи да разговарамо“, рекао је Тиодоровић.

Нагласио је да и даље остаје акценат на мерама. „Све мере које су добро познате се морају поштовати, од ношења маски чак и на отвореном ако сте у близу, у гужви, комуникацији, маска је та која ће вас заштитити, а у затвореном обавезно“, рекао је Тиодоровић и додао да се морају поштовати и мере физичке дистанце и дезинфекције.

Истакао је и да се вакцинација одлично одвија, посебно последња два – три дана, да је одзив изузетно добар. „То нам је решење ситуације, уз поштовање мера, уз што већи обухват вакцинацијом у што краћем времену да би омогућили да се и британски и други сојеви могу зауставити, то је једини начин“, рекао је Тиодоровић.

„Морамо бити реални – ми смо можда најбољи у Европи по томе колико врста обезбеђених вакцина имамо али и по одзиву становништва“, рекао је Тиодоровић и рекао да зависи од испоруке колико ћемо добијати надаље вакцина. „Надамо се да ћемо овај добар тренд задржати“, каже.

Изразио је наду да ћемо моћи у једном краћем времену, од месец и по два, доћи до оног „што називамо могућим колективним имунитетом“.

„Имам мало оптимизма, поред свега што видите што може да делује депресивно, мислим на број умрлих – ово је оно што се дешавало у претходном периоду од 10-15 дана, то се сад завршава, код једног броја оболелих и са фаталним завршецима“, рекао је др.

„Ипак се може рећи да очекујем о тенденцију пада и надаље и побољшање ситуације, било би добро да из ванредне сиђемо у несигурну, то би био знак да мере можемо брже уважити… Али о томе ћемо на некој од наредних седница“, рекао је.

На питање Н1 да ли је преурањена одлука о отварању школа у ситуацији када се у болницама бележи пораст оболеле деце са тежим симптомима, Тиодоровић је рекао да је чињеница да имамо тешке облике болести и код деце, али да је, ако би то сагледавали у целој Србији, тај број гледано процентуално далеко испод оног што би се могло очекивати да су деца изузетно угрожени део популације“. „То није случај“, рекао је он.

Он је поводом случаја присуства заменика градоначелника Београда Горана Весића на прослави ФК „Црвена звезда“ рекао да је одговор врло јасан – сваки члан Кризног штаба мора да се понаша у складу са оним што доносимо заједно и о чему се одговорно и стручно изјашњавамо“. „Јасна је ситуација – индивидуална одговорност“, рекао је.

Претходно су и у понедељак на снагу ступиле нове, блаже мере против коронавируса. Угоститељи су отворили баште са 50 одсто капацитета, док размак између столова мора да буде два метра.

Према тој ранијој одлуци, баште могу да раде до 22 сата, а свим ресторанима и кафићима је омогућена шалтерска продаја 24 сата.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Н1, 9. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар