Патријарх Порфирије позвао вернике да поштују епидемиолошке мере и да се не баве теоријама завере

Ако постоје нечисте силе на овом свету оне нека раде свој посао и то није наша брига, рекао патријарх у беседи на Благовести

Патријарх Порфирије током беседе (Извор: ТВ Храм)

Патријарх Порфирије служио је данас, поводом празника Благовести, литургију у крипти Храма Светог Саве, а у беседи је позвао вернике да праштају и да се придржавају епидемиолошких мера.

Патријарх је пожелео да Бог да, да се у данима суочавања човечанства са изазовима корона вируса, људи науче смирењу од Пресвете Богородице и поверењу у Бога и поручио да не треба да буду тврдоглави.

Истакао је да људи с поверењем у Бога треба да чувају једни друге тако што ће се придржавати епидемиолошких мера, колико је то могуће.

Свако треба да ради свој посао, поручио је патријарх, и свако треба да уради оно што је до сваког од нас понаособ, без улажења у разна тумачења, теорије завере или истинске завере.

„Ако постоје нечисте силе на овом свету оне нека раде свој посао и то није наша брига“, рекао је патријарх.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 7. 4. 2021)

Погледајте још

Патријарх Порфирије: Ти да ћутиш!

 Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

18 replies

 1. Пренео наравно „Спутњик“.. Коштаће Москву ова „корона“ представа на овим просторима много.. Већ им је ионако углед међу српским патриотама знатно урушен подршком актуелном председнику, потписнику оба „споразума“, тако да онај Машин твит на тему „вашингтонског“ звучи крајње лицемерно..

  35
  8
 2. Вартоломејев блажејшчи овако збори : “ Ако постоје нечисте силе на овом свету оне нека раде свој посао и то није наша брига. “
  Србље Православно, сад замисли да је Архангел Михаил Сведржитељу Свемилосном зборио једнако овако кад је Сатана свој посао опослио…
  Незамислимо и недогодимо, Србље Православно, Богу слава и хвала за све. И на вартолемејевом блажејшчем славослов и благодарност Му, како би врући и хладни млаке познали…

  45
  6
 3. Onaj koji podrzava mere koronista se javno deklarisao da nije sa Bogom !

  58
  11
 4. Ако добро чујем у делу беседе у вези тога шта се (не) одева кад напољу пада снег чује се глас, рекло би се женски, који изговара: „Није истина“.

  Уследило је „ти да ћутиш“, глас затим нешто кратко и још нечујније додаје а онда следи и друго „да ћутиш“.

  Ако неки очевидац ово прочита (или барем неко са бољим слухом) умољавам да објасни или упути о чему је реч.

  Чисто да све буде „без улажења у разна тумачења, теорије завере или истинске завере“.

  Знам да се добар глас далеко чује али није српски ћутати.

  35
  2
 5. Није српски ћутати

  На несувисло поређење актуелног патријарха, жена каже „Није исто“. Тек од реакције на њен коментар „пада фиока“, што би деца рекла.. Оставља гледаоца полуотворених уста у неверици без текста.. 😲

  35
  3
 6. Viva satana

  Будите послушне моје овце
  Шаљите мени своје новце
  Слушајте глас наших дана
  Viva, viva satana

  Тако ми светости Борџије
  Шаљем вам поруке Божије
  Мрзите, мрзите свакога дана
  Viva, viva satana

  Наш бог је најјачи
  А ја сам његов паж
  Слушајте само мене
  Све друго је лаж

  Момчило

  42
  4
 7. Прво, нечисте силе доведу човека на трон Светог Саве.
  А онда се тај исти човек јавно пита: „ Ако постоје нечисте силе на овом свету, оне нека раде свој посао и то није наша брига “.
  Прави, истински верујући у Оног ко је Пут, Истина и Живот сећају се учења наше Свете Цркве „ ЧУВАЈТЕ СЕ, заповедио је Господ ученицима својим квасца фарисејског, а то је лицемерје “ ( Лк. 12,1 ).
  Али нас и подсећа: „ Не судите, и неће вам се судити; и не осуђујте, и нећете бити осуђени “ ( Лк. 6,37 ).

  33
  5
 8. Требало би питати нашег патријарха, зна ли можда нешто што ми не знамо? Ако зна нека смисли бољи начин да нам то каже , ако не зна, онда је боље да наспе воде у уста и ћути на дужи период, јер се само брука пред народом и у Цркву уноси раздор ваксера и антиваксера. Цијели ме живот занимало како су моји преци могли онако безпоговорно завршити у Јасеновцу и сличним стратиштима. Овим сам дјелимично добио одговор на то питање.

  45
  5
 9. Kako to AKO postoje neciste sile? Zar nije najveca satanska prevara da nas ubedi da djavo ne postoji? Ova izjava patrijarha me bas zbunjuje…

  47
  2
 10. После оног „ Ти да ћутиш “ пожелео бих господину Перићу да се врати на своје речи упућене народу и да се (кад већ до сада није) „ научи смирењу од Пресвете Богородице“. Подсетио бих га и да верни народ није ништа мањи део Цркве него он, чак напротив, има огромно и легално право да га свргне ако је НЕДОСТОЈАН.

  37
  3
 11. Великопосна молитва Светог Јефрема Сирина
  “Господе и Владико живота мога!
  Духа лености, унинија, властољубља и празнословља, не дај ми.
  Дух целомудрености, смиреноумља, дуготрпљења и љубави, даруј ми, рабу Твоме.
  Да, Господе, Царе, даруј ми да сагледам сагрешења своја и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове века. Амин“.

  25
  1
 12. Није непогрешив. И изгубио је живце, очигледно, али не знамо шта је претходило овом нервозном прекору, шта је разлог. Око „нечистих сила“. Ако је добро пренето то што је Патријарх рекао, то је за бригу. Али опет, недостаје контекст.

  21
  3
 13. OCI su ogledalo duse, pogled pokazuje sve.Nije to slucajno.

  17
  1
 14. Нисмо баш бројали, али је очигледно, па и задивљујуће, колико је код нас оних који су већи католици од папе, пардон, већи православци (и наравно теолози) од патријарха, а подразумева се, то већ свакодневно сазнајемо, већи епидемиолози од епидемиолога, већи вирусолози од вирусолога и већи зналци свега и свачега, не само од стручњака у свим областима, него и зналци само оног што само Свевишњи може знати, ко год за њих он био! Благо нама, тако паметнима и свезнајућима! И већим верницима од патријарха! Право је чудо што овде још нема многобројних цркава и верских заједница (хришћанских, наравно), као нпр. у САД!

  11
  28
 15. Патријарх Порфирије реба да чује ово што говори Митрополит Морфски Неофит,
  наравно, ако има уши да чује и очи да види!

  15
 16. Свакако је непримерено добацивати за време проповеди било ког свештеног лица, поготову патријарха.
  Али и реакција је, мислим, непотребно оштра.

  18
  2
 17. Dragane, video je uklonjen.Cenzura! Opasne stvari se desavaju….

  14
 18. @Родољуб Лазић
  добацивање је некултурно, али такву претњу не би изрекао ни обичан искушеник, а камо ли неко ко је умислио да је стварно Патријарх а у ствари је обичан и то нижеразредни политичар.

  9
  4

Оставите коментар