Национална служба за запошљавање: На евиденцији 3,9 одсто више незапослених

У овом тренутку има 534.000 активних тражилаца запослења у евиденцији Службе, каже директор НСЗ Зоран Мартиновић

Зоран Мартиновић (Фото: Н1)

Национална служба за запошљавање добиће пет милијарди и 750 милиона динара да би преквалификовала људе без посла, омогућила запошљавање жена, младих, особа са инвалидитетом, корисника новчане социјалне помоћи и Рома, јер је то група за коју је процењено да је у неповољном положају на тржишту рада. Проценат незапослених на евиденцији службе порастао је за 3,9 одсто, каже директор НСЗ Зоран Мартиновић.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић каже за РТС да се очекује да у јуну незапосленима буде исплаћена једнократна помоћ од 60 евра.

„Ових дана се дефинише један акт који треба да усвоји Влада. Сви детаљи ће бити прецизирани“, каже Мартиновић.

Наводи да у овом тренутку има 534.000 активних тражилаца запослења у евиденцији Службе.

„Види се да је од почетка године дошло до одређеног пораста броја лица на евиденцији, за 3,9 одсто. Могу са сигурношћу да кажем да узрок пораста јесу и наши програми и мере и најава једнократне помоћи, а ни престанак мера од прошле године“, каже Мартиновић.

Расписано је 13 јавних позива за директну подршку послодавцима и незапосленима. На тај начин би посао требало да нађе 18.000 људи.

Мартиновић каже да 13 јавних позива представља 13 различитих програма и мера усмерених према теже запошљивим категоријама.

„Највећи број позива је отворен до 30. новембра ове године. За особе са инвалидитетом ће позиви бити отворени до краја године, а имамо и неке специфичне програме за које треба краће време за аплицирање“, наводи Мартиновић.

Које су обавезе

Мартиновић каже да је програм самозапошљавања програм на који конкуришу незапослена лица која се налазе на евиденцији Службе, а да је износ који могу да добију 250.000 динара, а за особе са инвалидитетом 270.000 динара.

„Обавеза лица је да региструје одређено привредно друштво или предузетничку радњу и да 12 месеци уплаћује себи порезе и доприносе“, каже Мартиновић.

Истиче да су програми јавних радова намењени најтеже запошљивим категоријама које имају најмање шансе на тржишту рада.

„Ту су износи нешто нижи. Дакле, 22.000 месечно, трају четири месеца и спроводе се у локалним самоуправама које спадају у трећу или четврту групу по степену развијености и план је да укључимо око 2.800 лица“, истиче Мартиновић.

Каже да је 550 милиона директно намењено за особе са инвалидитетом.

„Очекујемо да се и ове године настави подршка младим људима кроз програм стручне праксе и програм приправништва, где треба да се укључи око 4.00 младих“, каже Мартиновић.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 6. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading