Ђура Јовановић: НАТО крије податке о својим губицима у рату 1999.

Незванични југословенски војни извори указују на НАТО губитак од 61 уништене летелице, 53 су оштећене тако да се не могу поправити, а 57 летелица се могло поправити

Олупина авиона F16 (Фотодокументација „Политике”)

Прошле су 22 године од рата који је оставио свима нама болна сећања на личне патње и губитке, као и губитке целе наше заједнице. А који су били губици НАТО-а? О томе је говорено мало или није нимало. Међутим, на интернету се могу наћи подаци које саопштава руска агенција политичких новости, као и неке друге агенције. Незванични југословенски војни извори говоре о томе да коначна процена губитака за време операције „Уједињена сила” указује на губитак од 61 уништене летелице, док су 53 оштећене тако да се не могу поправити, а 57 летелица се могло поправити. Југословенска ПВО за време тог рата погодила је укупно 171 летелицу. Поред тога, НАТО је изгубио седам хеликоптера, 30 беспилотних летелица и 238 крстарећих ракета.

Пошто и Москва и Вашингтон знају да, кад би Русија објавила доказе (снимке електронских праћења, на пример) који подржавају њене тврдње о губицима НАТО-а, то би имало разорни ефекат по НАТО. Цео свет би онда знао да је сићушна југословенска војска надмашила арогантног агресора користећи прилично застарело оружје, али надокнађујући то лукавством и храброшћу својих официра и војника. Укратко, тај рат је личио на борбу Давида и Голијата.

Др Ђура Јовановић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 4. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

  1. Наши официри и борци служили су се интелигенцијом и знањем и са скромним средствима успели да одбране земљу

Оставите коментар