Вјоса Османи нова председница власти из Приштине

Османи је у трећем кругу гласања у скупштини добила 71 глас, а за избор јој је био потребан 61, јављају приштински медији

Вјоса Османи (Фото: Валдрин Џемај/ЕПА-ЕФЕ)

Вјоса Османи изабрана је вечерас за нову председницу тзв. Косова.

Османи је у трећем кругу гласања у скупштини добила 71 глас, а за избор јој је био потребан 61, јављају приштински медији.

Једанаест гласова је проглашено неважећим.

Гласању су присуствовала 82 посланика, преноси приштински Репортери.

Њен противкандидат Насуф Бејта није добио ниједан глас.

Гласање је понављано три пута.

Седници присуствују и посланици ромске и горанске заједнице, Адем Хоџа и Фадил Гаши, који дан раније нису били присутни.

Покрет Самоопредељење, који је освојио највише гласова на недавно одржаним парламентарним изборима, кандидовао је за место председника Вјосу Османи и Насуфа Бејта.

У два неуспешна покушаја првог круга гласања гласало је прво 78 посланика, а затим 79.

За избор председника потребно је 80 гласова.

Косово онлајн преноси наводе приштинских медија, да се очекује да би данас гласање могло бити завршено, јер је Самоопредељење обезбедило 80 гласова за Вјосу Османи.

Посланици опозиционог Демократског савеза Косова (ДСК) Авдулах Хоти, Дритон Сељманај и Агим Вељиу одбили су да гласају јер се противе кандидатури Вјосе Османи.

Уколико се у прва два круга гласања не изабере председник, организује се и трећи круг у којем може бити изабран простом већином од 61. гласа, али је свакако потребан кворум од 80 посланика, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар