Ана Брнабић: Уз масовну вакцинацију повратак нормалном животу можда у јулу

Захваљујући вакцинацији дошло је до „благог“ пада броја новозаражених у Србији, рекла председница Владе Србије

Ана Брнабић (Извор: Танјуг/Сава Радовановић)

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да би са наставком процеса масовне вакцинације против корона вируса, земља у јулу могла да се врати нормалном животу. Истакла је да објавама против вакцинације на друштвеним мрежама, антиваксери „озбиљно“ угрожавају националну безбедност.

Она је на Првој телевизији казала да је до сада у Србији дато око 2,6 милиона доза вакцина, при чему је око 1.473.000 грађана примило прву дозу а ревакцинисано је око 1.086.000.

„Прву дозу примило је око 26 одсто пунолетног становништва а ревакцинисано је око 19 одсто пунолетних. Комплетно заштићених грађана, код којих су прошле три недеље од друге дозе, односно пет у случају вакцине Астра Зенека, имамо око 733.000 или 14 одсто пунолетне популације“, казала је премијерка.

Оценила је да је захваљујући вакцинацији дошло до „благог“ пада броја новозаражених у Србији.

„Без овакве кампање имунизације имали бисмо више од 10.000 новозаражених дневно у овом таласу епидемије“, казала је премијерка.

Додала је да су данашњи и проценти новозаражених од синоћ „нешто бољи“ него претходних дана.

„За сада све иде како треба. Имамо добар тренд, пада полако али пада“, казала је председница Владе Србије.

Најавила је да је планирано да у наредних седам дана буде вакцинисано око 303.000 грађана.

„Сутра нам стиже 106.470 доза Фајзер вакцине, то смо билатерално уговорили а сутра би требало да стигне и 500.000 вакцина Синофарм“, казала је Ана Брнабић.

Поновила је да ће се председник Србије Александар Вучић вакцинисати у уторак ако до тада стигну додатне количине вакцине из Кине.

Антиваксери озбиљно угрожавају националну безбедност

Премијерка је стакла да објавама против вакцинације на друштвеним мрежама, антиваксери „озбиљно“ угрожавају националну безбедност.

Наводећи да те особе „шире панику и лажне вести“, премијерка је казала да су надлежни угасили неке од антиваксерских налога на друштвеним мрежама.

„Мислим да је то била важна порука коју држава шаље“, казала је она коментаришући привођење пет особа због објављивања порука против вакцинације.

Навела је и да се „макар“ једна од особа које су приведене, вакцинисала против корона вируса.

„То је најстрашније могуће лицемерје, угрожавате туђе животе а побринули сте се за свој“, казала је председница Владе Србије.

Упитана за јучерашње окупљање грађана који се противе вакцинацији код споменика Стефану Немањи у центру Београда, она је рекла да тај скуп није био пријављен али да полиција није реаговала јер је окупљање било мирно.

„Не желимо да дозволимо себи да приводимо мирне људе, можемо само да апелујемо да се то не дешава. Држава не може да хапси људе који различито мисле а који се мирно окупљају на улицама“, казала је премијерка.

Оценила је да су грађани Србије по питању вакцинације, показали да су „много озбиљнији него они који воле да мисле да су много напреднији од нас“.

„Наши људи су супер и поред глобално јаког антиваксерског лобија. Много се људи пријавило за вакцинацију, многи тек желе да се вакцинишу. Не могу да кажем ни једну једину лошу реч о нашим грађанима“, казала је премијерка.

Опрема: Стање ствари

(N1, 3. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

6 replies

 1. Да ли је лицемерје када набавиш непроверене вакцине,потрошиш огромне новце и притом се ти не вакцинишеш,кажи то своме шефу,притом нисам антиваксер нити сам другосрбијанац.

  15
 2. Па зашто не каже која је то особа вакцинисана

  14
 3. Можда је боље да сачекамо у приправности наредну пандемију коју пророчки предвиђа Бил Гејтс за 2025. па да се онда отворимо.

  16
 4. Значи следеће тромесечје је кључно?

  „За сада све иде како треба. Имамо добар тренд, пада полако али пада“.

 5. Уз масовна хапшења, повратак нормалном животу, можда за 10 година.

 6. Уцена и изнуда је кривично дело. Ко уцењује грађане вакцинама, тестовима и маскама и то само да би нормално живели, мора кривично да одговара. Људско тело је лична ствар пијединца а не ствар националне безбедности или колектива.

Оставите коментар