Гугл ће дати 25 милиона долара фонду ЕУ за борбу против лажних вести

Проживљавајући неизвесност и изазове протекле године, показало се важнијим него икад да људи имају приступ тачним информацијама и да могу разликовати чињенице од фикције, истакао представник Гугла

Фото: Пиксабеј

Компанија Гугл ће уплатити 25 милиона америчких долара у новоосновани Европски фонд за медије и информације за борбу против лажних вести.

Гугл је то објавио у среду у контексту критика да технолошки дивови не чине довољно за разоткривање дезинформација на интернету.

Пандемија ковида-19 и амерички избори прошле године изазвали су велико повећање дезинформација, а неки критикују друштвене медије што нису проактивнији у сузбијању тог проблема. Регулатори су најавили да би могли увести строге рестрикције.

Европски фонд за медије и информације, који су прошле недеље покренули задужбина „Calouste Gulbenkian“ и Европски универзитетски институт, има за циљ да окупи научнике, стручњаке за проверу информација, непрофитне организације и друга тела која делују у јавном интересу како би помогли у борби против лажних вести.

„Проживљавајући неизвесност и изазове протекле године, показало се важнијим него икад да људи имају приступ тачним информацијама и да могу разликовати чињенице од фикције”, истакао је представник Гугла Мат Бритин у објави на блогу.

Фонд ће радити пет година. Европска опсерваторија за дигиталне медије, пројекат Европске комисије основан прошле године који укључује стручњаке за проверу информација и универзитетске истраживаче, оцењиваће и селектовати пројекте.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 2. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Неће гугл да ми одређује шта ћу да читам и коме да верујем. Неће гугл да ми одређује шта је истина. Време је за укидање гугла. Смрт примитивној цензури. Европа – легло озваниченог примитивизма и лажи. Дакле варвари остају варвари. Ни сва њихова лажна историја их није променила.

Оставите коментар