Блиц: На Универзитету у Крагујевцу „албански студенти“ докторирали на темама о независном Косову

Косовски Албанци су код доктора Небојше Арсенијевића постајали доктори наука економије, права…

Универзитет у Крагујевцу (Фото: Небојша Раус)

Косовски Албанци добијали су докторске дисертације на Универзитету у Крагујевцу, а да, према незваничним подацима МУП-а, у то време нису ни боравили у централној Србији. „Крагујевачки студенти“, данас су на функцијама на Косову и Метохији.

Све ове докторске дисертације, сада пронађене, штампане су током 2016. године и директно упућују на бахатог ректора Небојшу Арсенијевића. На до сада пронађеним дипломама је потпис Арсенијевића.

Додатно срамотан и погубан део афере „дипломе“ је чињеница да је део „албанских студената“ са КиМ докторирао у Крагујевцу управо на темама које се односе на Косово као независну државу. Теме које су „полагали“ између осталих су Управљање процесом интеграције Косова у ЕУ – економски, политички и социолошки аспекти придруживања ЕУ, али и за Србе посебно болна тема Улога јавног тужиоца у кривичним поступцима на Косову. Један од њих добио је и орден што је 1990. године потписао „декларацију о независности Косова“.

Косовски Албанци су код Арсенијевића постајали доктори наука економије, права…

Блиц објављује диплому, а на којој је Институт за безбедност на Бањици вештачио потпис. Утврђено је да је то веродостојан потпис Арсенијевића. Заштитили смо име „доктора“ јер ће ова диплома бити коришћена током истраге. Оно што је за сада познато, овај „студент“, никада није уписао ниједан акредитован програм на Универзитету у Крагујевцу. Никада није био уписан ни на докторске академске студије економске науке. Такође, ни на студије које су, како на његовој дипломи стоји, заједно изводили Европски центар за мир и развој (ЕЦПД) и Универзитет у Крагујевцу. Такве студије никад нису ни биле дозвољене нити акредитоване. Како је саопштио Крагујевачки универзитет ЕЦПД није у Србији имао дозволу.

Факсимил: Приватна архива

По истом шаблону, како се сумња, одрађено је још 15 диплома косовских Албанаца. За сада се дошло до комплетне дипломе издате на име Сафет Хоџа, а остале су пронађене у посебном фајлу у компјутеру на Универзитету у форми припреме за штампу. Основано се сумња да су и оне одштампане, потом потписане и издате. Наравно, без икаквог правног основа јер Универзитет у Крагујевцу никада није уписао те косовске Албанце, нити поседује њихове докторске дисертације, нити се оне налазе на генералном списку дисертација.

Укључен и Европски центар за мир и развој

У целокупну превару, која се одвијала на Универзитету у Крагујевцу и доносила масну зараду, укључен је Европски центар за мир и развој (ЕЦПД) у којем је бахати ректор Арсенијевић на функцијама још од 2004. године.

Небојша Арсенијевић (Фото: Небојша Раус/Рас Србија)

Био је директор студијског програма ЕЦПД и изводио га на Универзитету иако га никад нису усвојили органи Универзитета у Крагујевцу. У време када су издаване дипломе као ректор Универзитета у Крагујевцу био је и декан на ЕЦПД и радно ангажован као професор (2016). Део косовских Албанаца у својој биографији вешто је избегао помињање Крагујевца и наводе само другог потписника на дипломи ЕЦПД као установу где су докторирали.

У процедури провере још 15 дисертација

Генерални секретар Универзитета у Крагујевцу Марко Лукић каже да су у процедури провере 15 докторских дисертација за лица са подручја Косова и Метохије и Републике Македоније, за која постоји сумња да су стекли дипломе на Универзитету у Крагујевцу, без уписа на претходне студијске програме и без дозволе за рад за њихово извођење. Лукић је у изјави за РТС рекао да је сву документацију око спорних диплома, Универзитет у Крагујевцу предао је полицији ради предузимања даљих радњи.

 1. Раиф Рамабаја – његова тема је Стратегијски менаџмент у компанијама Косовског Поморавља и „доктор је наука менаџмента“. Још пре рата био је посланик, а после и председник општине. Хапшен је 1990. због потписивања декларације о независности Косова. Помиње се у документима ЕУ да је рањен 1999, а 2004. Ибрахим Ругова одликовао га је као једног од посланика који су 1990. потписали „декларацију о независности КиМ“.
 2. Башким Арифија – „доктор економских наука“ на тему Управљање процесом интеграције Косова у ЕУ
 3. Енес Садовица – „доктор економских наука“
 4. Фадил Краснићи – „доктор економских наука“
 5. Хашим Чолаку – „доктор правних наука“
 6. Илаз Дули – „доктор економских наука“
 7. Илир Родики – „доктор наука менаџмента“
 8. Мухамед Диша са темом Интеракције између маркетинга и квалитета код малих и средњих предузећа на КиМ је „доктор економских наука“
 9. Нухи Села – „доктор наука менаџмента“
 10. Осман Ејупи – са темом Институционална анализа политике конкуренције на Косову је „доктор економских наука“
 11. Сафет Хоџа – са Јавним набавкама – правни и практични развој на Косову је „доктор правних наука“
 12. Шукрие Рама – са темом Високо образовање на Косову – изазови и препоруке је „доктор наука менаџмента“
 13. Вехеби Софиу – на тему Утицај загађености ваздуха на соларне панеле на Косову добија титулу „доктора техничких наука“
 14. Вели ЛецајПолитика производа у привреди Косова га доводи до „доктора економских наука“
 15. Вјолца Висока ХасаниЗначај међународног бизниса на Западном Балкану са фокусом на Косово и ето га „доктор економских наука“

Жељка Јевтић

Опрема: Стање ствари

(Блиц, 31. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

4 replies

 1. Srbija i treba da propadne…i propašće….a u stvari je davno propala. Srbijanci bi sve prodali za pare…pogledajte ovog mrčnog profesora Aksentijevića…sram me što sam srbin…malo s.

  6
  3
 2. Niko nije Siptare izradio ko ovaj lik, evre im pokupio a diplomom mogu d*** da obrisu, kakav blam.

  2
  2
 3. Откривање топле воде. Један од „професора“ с тог универзитета, оптуженик у афери „Индекс“ и учесник у срамном прогону пок. владике Артемија је још прѣ 10 година објавио „научни“ рад на тему устава „Републике Косова“, што је тада био прворазредни скандал, који је, дабоме, по ништарију прошао без икаквих послѣдица, као и сва друга нѣпочинства – бар што се тиче овога свѣта. Име му нѣ помињем, пошто је већ дуже тешко нарушеног здравља, колико чујем.

  И шта сад? Све ове године нѣсмо чистили ђубре у себѣ, за собом и око себе, па се сад, као, нѣшто ишчуђавамо и згражавамо. Јалов посао, млѣко је одавно просуто, нѣма више поправки. Највише што сад можемо смислено урадити је да беремо коже на шиљак.

  7
  2
 4. Невероватно! Криминал и огромна срамота. Очекујем да се све истражи, санкционише и објави! У супротном нисмо држава!

  3
  2

Оставите коментар