Матарушка и Богутовачка Бања на продаји

Две бање у близини Краљева купцима ће бити нуђене у пакету, по почетној цени од 216 милиона и 550 хиљада динара

Матарушка Бања (Фото: М. Дугалић)

Матарушка Бања Отклоњене су све сметње, решени сви захтеви и тужбе наследника бивших власника објеката и земљишта у Матарушкој Бањи, па се сходно најави Агенције за лиценцирање стечајних управника, 12. априла очекује расписивање огласа за приватизацију две бање у околини Краљева, односно јавно надметање потенцијалних купаца. Поред Матарушке биће нуђена и Богутовачка Бања, које су годинама пословале у оквиру једног предузећа, односно природног лечилишта, а које је већ пет година у статусу стечаја. Истина, давно је покушана приватизација, али због тадашње превисоке цене и захтевних услова учешћа на сличном огласу заинтересованих за куповину није ни било.

Урађена је нова процена вредности капитала обе бање, која укупно износи 433 милиона и 110 хиљада динара па ће почетна цена бити 216 милиона и 550 хиљада динара. Потенцијални купци мораће да приложе депозит који износи двадесет одсто од поменуте почетне цене, а надметање ће бити одржано 20. маја 2021. године. До измене овог плана може доћи само на захтев неког од поверилаца, што се за сада не очекује.

Рачуна се да је највреднија имовина хотел „Термал” у Матарушкој и „Минерал” у Богутовачкој Бањи, као и бањска лечилишта. Оба су и током петогодишњег стечајног статуса ипак очувани од девастирања, па се очекује да ће уз поменуту процењену вредност капитала сада бити примамљивији за купце. За тај новац поред тих хотела, будући власник добиће и неколико вила и објекте лечилишта у Матарушкој и Богутовачкој Бањи и прво коришћења лековитих вода и паркова површине од око 12 хектара.

Биланс овог предузећа није показао превелику задуженост, јер највише потражују бивши радници, њих 89 који су посредством суда тражили неисплаћене плате од октобра 2012. до јула 2015. године. Сви они жељно очекују долазак новог газде, јер ће први од те куповине бити намирени, пошто имају и заложно право на објекте хотела „Термал” и оближње посластичарнице „Капица” у Матарушкој Бањи.

Поред њих, оживљавању ових бања, тј. крају вишегодишњег суморног амбијента, закључаних хотела и лечилишта, празних паркова… надају се и мештани и њихови стари, а и нови гости.

Јер, подсећања ради, Матарушка Бања је била надалеко позната пошто њена лековита вода благотворно делује на лечење стерилитета и разних реуматских болести, док се Богутовачка прочула као бања за живце, пошто се лековитост њене воде посебно показала као лек за таква обољења.

Мирољуб Дугалић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар