Вакцина Астра Зенека се од сада зове Ваксзервија

Ново име вакцине представљено док се компанија суочава са неповерењем у безбедност вакцине због извештаја о стварању крвних угрушака и смрти појединаца који су је примили у неким државама

Ампула са Астра Зенека вакцином (Фото: ДПА)

Компанија „Астра-Зенека“ променила је име своје вакцине против корона вируса која се суочава са неповерењем због забележених нежељених ефеката у појединим земљама.

Британско-шведска фармацеутска компанија преименовала је своју вакцину против корона вируса, па она сада уместо једноставног „Астра Зенекина ковид 19 вакцина“ носи име „Ваксзервија“.

У саопштењу за медије, компанија је истакла да промена имена не подразумева и промену састава вакцине, али да је добро да медицински радници буду упознати са новим именом због другачијег паковања и етикете.

Европска агенција за лекове (ЕМА) одобрила је прошле недеље ново име вакцине, које је већ нашло и на званичном сајту Агенције.

Фото: Joel Saget/AFP/Getty

Ново име вакцине коју су развили компанија „Астра Зенека“ и Универзитет у Оксфорду представљено је док се компанија суочава са неповерењем у безбедност вакцине због извештаја о стварању крвних угрушака и смрти појединаца који су је примили у неким државама.

Ново име, стари проблеми

Више од десет земаља широм Европе привремено је раније овог месеца обуставило вакцинацију „Астра Зенекиним“ цепивом због извештаја о стварању крвних угрушака и неколико сумњивих смртних случајева.

Након што су стручњаци Европске агенције за лекове више пута истакли да је корист од вакцине већа од ризика и да нема доказа да вакцина изазива нежељена стања, већина земаља ју је вратило у употребу.

Ипак, власти у Канади обуставиле су данас употребу „Астра Зенекине“ вакцине за људе млађе од 55 година због забринутости да би могла бити повезана са ретким случајевима појаве стварања крвних угрушака.

Слично су учиниле и берлинске државне болнице из ланаца „Шарите“ и „Вивантес“, које неће давати ову вакцину женама млађим од 55 година.

Одлука је уследила након извештаја о ретким али озбиљним случајевима стварања крвних угрушака и у неким случајевима и смрти након вакцинације, углавном код младих жена, преноси РТС.

Немачка обуставила вакцинацију млађих од 60 година Астра Зенеком

Немачке здравствене власти су у уторак одлучиле да ограниче употребу вакцине Астра Зенека против корона вируса и не дају људима млађим од 60 година.

Узрок је нова забринутост због необичних крвних угрушака код малог броја оних који су примили ту вакцину.

Највиша здравствена званичница Берлина, Дилек Калајчи је рекла да је та одлука донета из предострожности пошто је државна здравствена власт пријавила 31 случај ретких крвних угрушака код људи који су недавно примили вакцину. Деветоро људи је умрло, преноси N1.Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар