САД: Њујорк легализује марихуану

Демократске власти оличене у гувернеру Ендруу Куому одлучиле су да озаконе производњу канабиса

Биће дозвољен и узгој за сопствене потребе (Фото: Џосе Пазос/ЕПА-ЕФЕ)

Њујорчани ће од сада моћи да запале џоинт без страха од полиције пошто је америчка савезна држава Њујорк одлучила да легализује узгој, продају и употребу канабиса.

Тамо је и досад била дозвољена конзумација марихуане у медицинске сврхе, а сад се ова држава придружује низу других које су одобриле коришћење марихуане за такозвану рекреативну употребу. Како преноси АП, њујоршке власти предвиђају да ће годишње убирати 350 милиона долара од пореза на продају канабиса. До првих дозвола за стављање у промет могло би да прође годину и по док власти не утаначе правила и не формирају тело за надзор новог легалног бизниса.

Демократе, под чијом су контролом држава и град Њујорк, поручују да је дошао крај забрани која је највише погађала Афроамериканце. Додају и да ће се новостечени порески новац усмерити управо ка овој мањини. Активисти већ годинама скрећу пажњу на то да је „рат против дроге”, који подразумева нулту толеранцију и према најмањој количини наркотика, несразмерно био усмерен против афроамеричке заједнице. Према подацима Федералног истражног бироа, црнац има четири пута веће изгледе да буде ухапшен због поседовања марихуане него бела особа. Афроамериканци леже у затворима у постотку далеко већем него што их има у општој популацији, а често су осуђивани баш због поседовања и продаје опијата. Демократе се, иначе, на изборима ослањају на гласове мањина, посебно на гласове Афроамериканаца, што је био случај и на новембарским председничким изборима, кад су припадници ове заједнице већином подржали Џоа Бајдена.

Њујоршки закон предвиђа и узгој мање количине канабиса за личне потребе, док ће произвођачи и продавци морати да се пријаве властима и затраже дозволе. Куповина ће бити дозвољена особама старијим од 21 годину. Избрисаће се и кривични досијеи људи који су осуђивани због поседовање марихуане, пошто то више није кривично дело. Њујорк је 15. савезна држава која је легализовала марихуану, и не само да ју је легализовала, већ намерава и да подстиче овај бизнис кредитима и бесповратним позајмицама. Субвенције ће бити понуђене пре свега припадницима мањина, а потом и малим пољопривредницима, женама и ратним ветеранима с инвалидитетом.

Ендру Куомо, гувернер државе Њујорк (Фото: Ангела Вајс/АФП)

Демократске власти оличене у гувернеру Ендруу Куому одлучиле су да озаконе производњу канабиса иако су се томе успротивила поједина удружења полицајаца, медицинских радника и наставника. Из ових организација упозоравају да се младима шаље лоша порука и подсећају да се Америка годинама суочава с епидемијом умирања од дроге. Страхују да ће бити још више саобраћајних несрећа и пацијената који ће тражити лекарску помоћ због дејства канабиса, што је последња ствар потребна болницама у јеку пандемије вируса корона. Власти одговарају да ће новцем од пореза на продају марихуане водити кампању против дроге у школама, као и да ће спровести студију о томе како дејство канабиса утиче на способност да се вози. Противници закона узвраћају да не виде смисао у обећању да ће држава подстицати производњу и продају дроге, а да ће онда од тако зарађеног новца водити кампању против конзумирања наркотика.

Куомо и његови сарадници уживају подршку и појединих славних Њујорчана, попут афроамеричког репера Џеја Зија. Супруг поп звезде Бијонсе недавно је основао фонд вредан десет милиона долара да би подстакао припаднике своје мањине да покрену бизнис с канабисом. Пре него што је постао музичар, Џеј Зи је продавао кокаин у Бруклину, а и у интервјуима је причао да се разуме у буџете и новац јер је био „нарко-дилер”.

Тржиште легалног канабиса у Калифорнији вредно је више од три милијарде долара годишње, пише „Лос Анђелес тајмс”, а процењује се да ће се у Њујорку у овом послу сваке године зарађивати четири милијарде долара.

Јелена Стевановић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар