Покрет Тврђава поднео притужбу Међудржавној комисији због шљаке из Железаре

Раније пријаве републичком еколошком инспектору и Групи за екологију Града Смедерева потпуно су игнорисане и јавност је остала ускраћена за одговоре за које је заинтересована

Дунав (Извор: Илустрација/N1)

Удружење грађана „Покрет Тврђава“, из Смедерева, саопштило је да је поднело притужбу надлежној Међународној комисији за заштиту Дунава у Бечу јер сумња да Дунав и грађане тог града угрожава брдо отпадне шљаке из производње Железаре Смедерево.

Раније пријаве републичком еколошком инспектору и Групи за екологију Града Смедерева, су потпуно игнорисане и јавност је остала ускраћена за одговоре за које је заинтересована.

„На 100 метара од реке Дунав, налази се брдо отпадне шљаке из процеса производње Железаре Смедерево пречника 600×350 метара и висине 15 метара. Цела локација је окружена водним каналима који се уливају директно у Дунав“, саопштило је ово удружење.

Црна прашина у селу Радинци (Архивска фотографија: В. Милић)

У саопштењу се наводи да је реч о материјалу који се директно из процеса производње износи камионима и просипа на овој локацији.

„Са једне стране, то узрокује велике облаке прашине које утичу на квалитет ваздуха, а са друге утичу на подземне воде испод тог локалитета. Такође, оно што забрињава, јесте чињеница да брдо емитује несносан мирис који штети очима и дисању, а за који оправдано сумњамо да је последица хемијских супстанци из процеса производње“, упозорило је удружење.

Како је навело, притужбу је поднело узимајући у обзир Конвенцију о заштити реке Дунав, али и домаће законодавство и међународне документе који се баве овим питањима.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Н1, 29. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар