Небојша Малић: Куда иде Америка – од молитве богу Астека у школама до сатанистичких патика

„Сатанине патике“ најављене само недељу дана пошто је америчка држава Калифорнија најавила увођење „етничког наставног плана“, који су поздравили мејнстрим медији

Извор: Спутњик/CC0/Pexels/Brett Sayles

Председник Џо Бајден рекао је да ће Америка водити свет „снагом свог примера“. Калифорнија сада уводи школској деци молитву богу Астека, коме су се некад приносиле људске жртве, а у току је и кампања за сатанистичке патике које коштају 1.000 долара.

За 1.018 долара, 666 „срећних“ Американаца моћи ће да купе „Сатанине патике“, модификацију „најк ер макс“ патика из 1997. године са темом ђавола. Ваздушни ђон тих патика напуњен је црвеним мастилом са „једном капи људске крви“, судећи по рекламном твиту који се шири друштвеним мрежама, пише у ауторском тексту за РТ Небојша Малић, српско-амерички новинар и стручњак за међународне односе.

Цена је референца на библијски стих назначен на патикама „А Он им рече: Ја видех сотону где спаде с неба као муња” (Јеванђеље по Луки, 10:18).

Специјално урађене патике производ су сарадње компаније „Мишчиф“ и репера Лил Нес Икса.

​У ономе што мора бити изузетна коинциденција, репер је недавно објавио спот у ком силази низ плесну шипку до пакла и плеше ђаволу у крилу.

„Сатанине патике“ су најављене само недељу дана пошто је америчка држава Калифорнија најавила увођење „етничког наставног плана“, који су поздравили мејнстрим медији, наводећи како је Калифорнија држава која носи бакљу будности да би осветлила пут прогреса остатку Америке.

Међутим, ђаво је у детаљима, као што је онај у новом наставном плану који предвиђа да се деца моле боговима Астека да их оснаже као „ратнике“ за друштвену правду.

Међу тим боговима је и „револуционарни дух“ Хуицилопочтли, божанство рата и сунца, у чију част је принето на хиљаде људских жртава.

Модерни наративи осликавају Астеке као потлачене људе који су жртве „белих тлачитеља“ у форми шпанских конкистадора, прелазећи преко незгодних чињеница да су Астеци масовно убијали друге мезоамеричке људе како би градили куле од лобања.

Астечке „ћеле куле“ (Извор: INAH)

Сједињене Америчке Државе, које су некада милитаризовале хришћанство како би водиле Хладни рат против „безбожног комунизма“, сада изгледа уживају у ритуалном понижавању те религије.

Не ради се о томе да су Американци мање религиозни, како то сугеришу истраживања, већ су мање хришћани, јер је та стара религија, очигледно, замењена политиком, „свесношћу“ и како год се називало оно што предвиђа обожавање Хуицилопочтла.

Једна од првих ствари коју је Бајден урадио пошто је преузео власт је да укине „Пројекат 1776“ који је започео његов претходник Доналд Трамп како би се борио против ревизионистичке историје Америке засноване на критичкој расној теорији (која преиспитује друштвене и културне аспекте подела у вези са расом, прим. прев.).

Заправо, Бајден је пригрлио ту теорију и њену визију „правичности“ као један од главних приоритета своје администрације.

Трамповска визија Америке није била без проблема, али ниједна земља не може преживети дуго када њом владају људи који је мрзе.

Најтужнији део приче о штосу са „Сатаниним патикама“ је да он није намерно политички или религиозан, већ се ради о нихилистичком згртању новца који савршено осликава тренутни дух времена. Нема сумње да се ради о заједничкој промоцији са спотом Лил Нес Икса, а компанија која стоји иза њих направила је раније „Исусове патике“, ограничену реплику „најк ер макс“ патика из 1997. године напуњену са „седам капи свете водице“.

Небојша Малић (Извор: РТ)

Профил компаније који је објавио „Бизнис инсајдер“ наводи да је њено седиште у Вилијамсбургу, делу Бруклина у Њујорку, хипстерској престоници САД, те да је специјализована у изради ограничених серија производа.

„Наша перспектива је да је све смешно на нихилистички начин. Нисмо ту да направимо свет бољим местом. Ми смо ту да покажемо како је све лоше“, рекао је оснивач и генерални директор компаније Габријел Вели. У том смислу, „Мишчиф“ може да каже да им је мисија успела. За остатак света, надам се да гледа и учи.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 27. 3. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

 1. Не бих да релативизујем, али куда иде Србија?

  Добро је да сте ставили спот, поштовани, иначе никад не бих ни чуо за овог неталентованог ”уметника”. Спот доста усиљен и жели по сваку цену да шокира, ништа више. Гадно је гледати га пошто је време Великог поста. Режисер спота има смисла само да покаже да нема таленат и да је искомплексиран што је већина светске популације хришћанска.

  Али првобитно питање је, куда иде Србија. Колико жена у јавности виђате са силиконски изобличеним лицем и телом? Колико набилдованих и тетовираних кретена? Пре неки дан сам прочитао да је Леонтина (такође ботокс монструм) пре пар година писала песме за децу и песме за Васкрс, а онда видим да је писала песму за наркоса Лукаса, песма се зове ”нечастиви”.

  Значи, ти као нормални и традиционални Срби, ботокс монструми и тетовирани дебили су нам у Цркви одавно. Е, тога се плашим више него овиш америчких комплексаша.

  А ово за ”етнички програм” ко их је-е, да простите, већ 50 година негирају свој идентитет, ево им замене. Исто важи и за Србе, ако смо и преко 50 година без идентитета, нека се губимо са разним глупостима.

  10
  1

Оставите коментар