Ангела Меркел: Немачка се мучи са корона вирусом јер смо перфекционисти

Потребно је да буде и флексибилности. То је одлика о којој ми као Немци треба мало више да научимо, поред наше тенденције према перфекционизму, рекла немачка канцеларка

Ангела Меркел (Извор: НСПМ)

Немачка канцеларка Ангела Меркел оценила је да су тешкоће са којима се њена земља суочава за време пандемије корона вируса, од спорог спровођења вакцинације до укидања па поновног увођења прописа о локдауну, последица немачког „перфекционизма“ и заложила се за већу флексибилност у решавању најновијег скока броја заражених короном.

У дугом телевизијском интервјуу за јавну телевизију АРД касно синоћ Меркел је признала да је њена влада правила грешке, укључујући око планова за локдаун за време Ускрса.

Дугогодишња немачка канцеларка такође је изразила фрустрираност око деловања неких од гувернера немачких држава, укључујући чланове њене странке, који су се одупирали увођењу строжих рестрикција око којих су се раније договорили.

Меркел, која се неће кандидовати за нови пети мандат на парламентарним изборима у септембру, рекла је да остаје при свом обећању да ће сваком одраслом грађанину моћи да буде понуђена антиковид вакцина до краја лета, и указала да Немачка има добар учинак у поређењу са својим суседима.

„Можда смо некад велики перфекционисти и хоћемо све да урадимо како треба, зато што наравно ко год направи грешку увек се суочава са много јавних критика. Али потребно је да буде и флексибилности. То је одлика о којој ми као Немци треба мало више да научимо, поред наше тенденције према перфекционизму“, рекла је она.

Као пример она је навела потребу да лекари у центрима за вакцинацију треба да имају припремљене листе људи спремних да добију вакцине преостале на крају дана.

До сада је Немачка вакцинисала много мање људи него Британија, САД и Израел.

Не очајавајте

Меркел, чија влада губи подршку према новим анкетама, позвала је сународнике да их не опхрва очај.

„Имамо тешку ситуацију. Али погледајте наше суседе. Са изузетком Данске они се боре са истим проблемима, делимично са много тежег положаја“, рекла је Меркел.

Она је додала да Немци треба да „покажу мало више храбрости и снаге“.

Немачка агенција за контролу болести јавила је данас да је 9.872 новозаражених у претходном дану и 43 умрла. Од почетка пандемије у земљи од 83 милиона становника забележено је готово 2,8 милиона потврђених случајева ковида-19 и 75.913 умрлих.

Опрема: Стање ствари

(Агенције/НСПМ, 29. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар