Политика: Представљање књиге Пад ноћног сокола

У књизи је на 404 стране, смештено 46 ауторских текстова непосредних учесника ратних догађаја

Представљање књиге у Руском дому (Фото: М. Спасојевић)

Пре двадесет две године, 27. марта у 20.40 часова, у НАТО агресији на бившу СРЈ припадници југословенских ракетних јединица успели су да уз помоћ совјетског ракетног система ПВО С-125 „нева”, оборе фамозног „невидљивог монструма” Америчког ратног ваздухопловства, чудо војне технологије, бомбардер Ф-117.

Бивши пуковник Војске Југославије и командант 250. бригаде Противваздушне одбране која је срушила „најтхок”, Золтан Дани, уступио је фрагмент обореног авиона Руском дому – уз ово подсећање у Великој сали овог здања почела је промоција књиге „Пад ноћног сокола” која је преведена на руски језик.

Аутор књиге о херојској одбрани и успесима српског ПВО-а у тренуцима супротстављања авијацији Северноатлантске алијансе је пуковник у пензији, некадашњи припадник Треће ракетне дивизије ПВО-а Славиша Голубовић. Он је међу корице, на 404 стране, сместио 46 ауторских текстова непосредних учесника ратних догађаја трагичне 1999. године и поткрепио их са више од 200 фотографија. У књизи је дат и интервју пилота обореног Ф-117.

Славиша Голубовић је у оквиру Међународног словенског књижевног форума „Златни витез” добио међународну награду „Златни витез 2020 – Златна диплома” у категорији „Историја словенских народа”, у октобру прошле године у Москви, док је у новембру добио признање „Београдски победник 2020”.

Представљању књиге присуствовао је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко који је нагласио да је агресија на Југославију била злочиначки чин у сваком смислу те речи – законодавном, политичком, моралном и људском.

Александра Куртеш

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар