Пулмолог Волфганг Водарг: Пуно питања о пратећим појавама вакцина – и премало одговора

Кратко речено, хтјео бих да људи с правом стекну повјерење у ове вакцине. За то је важна транспарентност, каже Водарг

Волфганг Водарг

(Рајтшустер, 15. 3. 2021)

Непосредно прије привремене обуставе употребе вакцина Астра Зенеке водио сам разговор с љекаром, некадашњим послаником у Бундестагу и критичаром званичне линије поводом короне Волфгангом Водаргом, у ком подробно објашњава начин дјеловања вакцина против короне и њихова пратећа дејства. Између осталог, за лаике попут мене веома прегледно објашњава „неспорна дејства шиљастих протеина“ али и њихове ризике, попут тромбозе. Било ми је аветињски што сам се више пута морао обезбјеђивати од цензуре, као да више не живимо у слободном друштву.

Молим Вас објасните шта је шиљасти протеин?

Већини је позната слика вируса корона, у виду кугле с бодљама, попут јежа. Те бодље су шиљци састављени од бјеланчевина. Они су типични за корона вирусе, који преко њих долазе у додир с нашим ћелијама и тако нас заражавају. У себи имамо нарочите рецепторе, у које ови шиљци упадају као кључ у браву и тако им отварају пут у наше ћелије. Тако је код свих вируса корона – они постоје хиљадама година, непрестано се мијењају, али су ове структуре скоро увијек међусобно прилично сличне. Откад је текући вирус откривен, прошле године имали смо око четири хиљаде мутација, које се мијењају веома брзо.

Фото: Википедија/Центар за контролу и превенцију болести

Сад нам се нуди заштита вакцинацијом. Ове вакцине користе управо те шиљасте протеине – не тако што нам се вакцином убризгавају у тијело, већ нам се у тијело убризгава генетичка информација, која нам се уграђује у ћелије. Наше ћелије потом почињу извршавати налоге из те молекуларне команде, mRNA, messenger RNA (иРНК, информациона ДНК, нап. Стања ствари) – то је као калуп који се користи за производњу одређених протеина, што се дешава у нашим ћелијама. Производе се управо ти шиљасти протеини. Њих наше ћелије потом избацују на површину. Наше тијело, наравно, реагује на те шиљке. Наше одбрамбене ћелије препознају те шиљке и звоне на узбуну. То је потпуно нормална реакција. Оне алармирају лимфоците, који команду просљеђују даље, и праве се антитијела, која прекривају шиљке и неутралишу их. Антитијела су направљена управо према калупу који праве антигенске ћелије – шиљак је антиген, који генерише одбрамбену реакцију. То је врло сложен процес, уз веома много размјене информација између ћелија. Кад ћелије реагују и произведу антитијела на шиљке, то је окидач за одбрамбену реакцију, која је, наравно, приликом вакцинације другачија него код нормалне заразе.

Ако се вакцинацијом постиже да антитијела прекрију шиљке, зашто антитијела не реагују и без вакцине? Шта се постиже вакцинацијом?

У тренутку вакцинисања не би требало да је вирус у тијелу. Вакцинисањем практично тренирамо. Вакцином наше тијело добија информацију о изгледу вируса – ако вирус дође, тијело је спремно.

Подстиче се будност тијела спрам спољњег непријатеља.

Тачно. Као у случају фотографије некога за ким полиција трага. То су ланчани комуникациони процеси. Зато и постоје неспоразуми.
То је нормална реакција послије вакцинације. Тијело се припрема на шиљке – кад дођу, звони се на узбуну.

Фото USA Today

Звучи одлично.

Код нормалне вакцине убризгавају се готове честице тих вируса и дешава се исто – тијело их препознаје и кад наиђе прави вирус, наш одбрамбени систем га зна. Код ових вакцина, међутим, сами производимо те честице у својим ћелијама. Вакцином нам се, дакле, не убризгавају честице вируса, већ добијамо информацију како наше тијело само да направи те честице. Вакцином се, дакле, подвргавамо генетској промјени. Тијело не производи читав вирус, већ само шиљке. Деси ли се зараза, наше тијело настоји да реагује, и утврђено је да ови шиљасти протеини изазивају неспоразуме у већој мјери него други антигени, збуњујући макрофаге (врста одбрамбених ћелија која уклања мртве ћелије). Макрофаге долазе на мјесто појаве вируса и почињу рад на његовом уклањању. То су запаљенске ћелије – кад се тако нешто у тијелу деси, опажамо га као запаљење. Та борба је запаљење, то је инфекција. Постоје двије врсте макрофага – једна каже да је неопходно борити се, а друга да је борба завршена. А шиљасти протеини раде само једно – дају гас и кажу „борба!“. Шиљастим протеинима блокирају се оне друге ћелије, које кажу „доста“. То значи да ако се човјек вакцинише, и дође до заразе вирусом корона који доспије у плућа, може се десити да дође до великог запаљења и да оно, и кад више није потребно, и даље траје. Долази до тзв. цитокинске олује (цитокини су наредбе које ћелије међусобно размјењују). Настаје велика узбуна, при чему нико не каже „доста, нема више опасности“. То доводи до отказивања плућа.

Та опасност постоји приликом заразе послије вакцинације?

Тачно. И то само ако вирус доспије у плућа.

Обично сваке године сви пролазимо кроз заразу короном. Вируси корона присутни су при свакој грипи, између 10 и 15 одсто, мало више него инфлуенца. Сваке године. Осјетимо их у горњим дисајним путевима, обично не доспијевају у крв. Код већине људи који се с тим суоче одбрамбени систем је горе, већ ту се организам одбрани и вирус не пролази даље.

Код тежих случајева, код слабијег имунитета, кад прође дубље, може се видјети и у крви и могу се измјерити антитијела. Код људи који се теже разболе, нпр. добију високу температуру, виде се антитијела у крви. Та антитијела се сад практично вјештачки производе вакцинацијом, спрам шиљастих протеина. Вакцинацијом се заобилази нормални пут инфекције – уста и нос – и иде се у крв. Заобилази се нормално физиолошко мјесто сусрета човјека и вируса.

Је ли ово пратеће дејство описано у постојећим истраживањима?

То се десило послије вируса САРС, то је тамо опширно истраживано. Посљедње веће истраживање рађено је на мајмунима – мајмуни су вјештачки заражени, жртвовано је 16 мајмуна, направили су двије скупине, у једној су имали антитијела, у другој не, и утврђено је да су мајмуни с антитијелима били најтежи случајеви и да су умрли. То је објављено 2019. И због тог искрсавају одређена питања. Шта се дешава кад се вакцинишемо? Имамо шиљаста антитијела у крви и дође до заразе короном.

Може се десити да одбрамбени систем у носу избаци корону и да се не деси ништа, што је уобичајен случај. Али ако корона буде опасна и дође до упале плућа, онда је вјероватна опасност од поменуте тешке реакције.

На једној конференцији за штампу њемачке владе предсједник Института Паул Ерлих поменуо је да теоријски постоји опасност од погоршања, али да то у стварности није примијећено.

Позната су три феномена који крију ризик.

Један од њих открио је и објавио управо Институт Паул Ерлих, друго истраживање потиче од једне кинеске радне скупине из септембра прошле године, а ово о чему сам управо говорио, имунолошка реакција, одавно је познато, и истраживано од 2003-2004. до 2019, поменута студија с мајмунима је најпознатија.

Фото: Бета/АП

Ако вирус корона поново дође, на јесен или идуће године, може се десити да неки људи тешко оболе, више него претходних година, и то они вакцинисани. Ту се мора веома пажљиво посматрати и водити рачуна – вакцина коју имамо испитивана је сасвим кратко, нема још ни година дана, није испитивана више година као што је уобичајено, и отуда се ризик тренутно не може процијенити. Не знамо. Али је веома важно да обратимо пажњу.

Али Институт Паул Ерлих каже да су то маргинални случајеви…

Упитао бих на којим научним основама Институт Паул Ерлих изјављује тако нешто, јер поменута истраживања постоје, и онда би морали рећи да налази у њима не важе. Хтјео бих видјети истраживања на основу којих Институт Паул Ерлих то тврди. Досад их нисам нашао.

Мислим да они кажу да је то теоријски могуће, али практично се не дешава. Сумњате у то?

Постоје тешки случајеви заразе короном. Постоје случајеви да људи одједном остану без ваздуха. Људи умиру од короне. Уосталом, исто се дешава и с другим вирусима, не само с короном. Увијек постоје тешки акутни пнеуматски случајеви код грипа, код вируса грипа. Знамо да умиру људи с акутном пнеумонијом, укључујући младе људе. То је прекомјерна смртност коју видимо сваке године. У Њемачкој је 2017-2018. то износило 25 хиљада људи. То није мало. И нису сви умрли од овог пратећег дејства – често су то били људи у дубокој старости, али постоје и случајеви на које се мора обратити нарочита пажња, нарочито код млађих жртава вирусне инфекције. То су атипичне вирусне пнеумоније.

Други ризик би био кад се шиљци нагомилају и дође до тромбозе.

То је други проблем. Шиљасти протеини иду на одређене рецепторе у нашим ћелијама, као кључ у браву, како рекосмо. Ти рецептори налазе се на различитим мјестима, поред осталог и у тромбоцитима. Кад се шиљасти протеин на њега закачи, тромбоцити се почињу лијепити један за други и стварају тромбове. И то је ризик – шиљасти протеини вакцином доспијевају у крв и стварају се тромбови. С тим у вези послао сам писмо Институту Паул Ерлих и аустријском институту БАСГ (BASG), пошто је било случајева медицинског особља који су умрли непосредно или недуго по вакцинације, уз обиље тромбова. Из БАСГ-а сам добио одговор да није познато да је то типично пратеће дејство. Али постоје публикације, на примјер из септембра прошле године, у којима се управо о том говори. Стога се питам зна ли та аустријска установа за овај документ – ако зна, не може изјавити тако нешто.

Помињали сте и трећи ризик…

То је ово што је урадио Институт Паул Ерлих, са ћелијама које се усљед шиљастих протеина спајају једна с другом, од више ћелија настаје једна и може доћи до зачепљења. То се углавном дешава тамо гдје крв спорије тече, у капиларима – на примјер у плућима.

Сад ће ови с Јутјуба провјеравати све ово што сте рекли, али Ви потврђујете да за све што сте рекли постоје извори?

Да. Наведени радови су познати. За мене је битно питање Институту Паул Ерлих и аустријском институту – они кажу да ризик не постоји, да није познат. То значи да кад је медицинска сестра у Аустрији умрла од тромбозе, то није имало никакве везе. Само бих хтјео да знам како то да није имало везе с тим. Сматрам да је то важно, јер се становништву препоручује да се вакцинише, и ако су публикације о таквом ризику познате јавности, онда надлежне власти морају вјеродостојно објаснити зашто то није ризик. На то објашњење још чекам.

Само да за контролоре с Јутјуба и експлицитно кажем да Ви не тврдите да постоји веза, кажете да не знате, већ да видите извјесну сличност оног што посматрате с оним што је у науци од раније описано као пратећа дејства и да бисте само хтјели одговор. Дакле не тврдите да су умрли од вакцине. Морамо ових дана овако, ради цензуре… Овако је сигурно било у Њемачкој царевини… Ви приговарате да још увијек нема ваљаног одговора. Али зар не би требало да им дамо мало времена, господине Водарг?

Било би добро да одговоре брзо, јер се вакцинишу милиони људи. У Њемачкој је већ вакцинисано преко три одсто становништва, дакле око пет милиона људи. Много људи хоће да зна о чему се ради, нарочито они који хоће да се вакцинишу. Проблем је што код масовних инфекција не можете рећи свом љекару да Вам објасни, да истражи и слично. Љекари су практично искључени из приче тиме што се све дешава у центрима за вакцинацију. Ту нема времена за објашњавање и размишљање. Кад човјеку закажу вакцинацију, на коју се чека, човјек је срећан што му је заказано, уђе тамо и одмах га вакцинишу. Иначе није тако. Обично се прво оде код љекара по савјет да ли да се вакцинише, то је сасвим другачија ситуација…

И ово још једном за Јутјуб – живимо у блесавим временима – Ви не позивате људе да се не вакцинишу, већ само да се добро обавијесте и о пратећим дејствима, као што се преко медија обавјештава о позитивним странама. Дакле још једном, др Водарг не позива да се не вакцинишете, већ захтјева максималну транспарентност. Јесам ли Вас добро схватио?

Мој позив није упућен људима који ово слушају или ће слушати, већ Институту Паул Ерлих и аустријском институту БАСГ – молим их и обавезни су да дају објашњење о разлици између налаза поменутих истраживања с једне и својих изјава с друге стране.

Откад чекате на одговор?

У случају Института Паул Ерлих прошло је већ 2-3 седмице. Ту је ријеч о опречности између налаза истраживања самог Института с једне стране – налаз каже да протеини то чине, сами су то истраживали – а с друге стране кажу да то нема никакве везе кад се шиљасти протеини унесу вакцинацијом.

Писмо аустријском институту послао сам прије три дана.

Фото: Ројтерс

Ако је тек три дана, не може им се још ништа приговорити, зар не?

Може се извршити благи притисак, јер пристижу вијести о новим случајевима. Данас сам добио информацију о једној медицинској сестри. Углавном су то људи између 30 и 40 година.

Не ради се о новим истраживањима која би требало да спроводе. Претпостављам да знају за све налазе истраживања. Морају само образложити зашто нешто сматрају важним или не. Само до тог ми је стало. То би морало ићи брже. Могу ми послати налазе на основу којих су рекли да то нема везе. То бих хтјео, а то не изискује толико времена.

Покушаћу то питати на конференцији за штампу њемачке владе, али неће ићи лако. Већ пет пута сам постављао питање о смјерници СЗО да би у случају позитивног налаза без симптома тест требало поновити, али стално избјегавају одговор. Зидојче цајтунг је објавио и читав чланак с нападом на мене како то уопште могу питати, али та смјерница СЗО постоји, црно на бијело, и ако Дростен каже да се то односи само на неразвијене земље са слабијим лабораторијским условима, онда је то избјегавање одговора. Пет пута сам постављао питање, и ни један једни пут нисам добио одговор. Можда Ви можете објаснити као љекар?

ПЦР тест је сасвим друго питање. СЗО се исправио, пошто су првобитно рекли да се само ради тест без обраћања пажње на број циклуса. Не постоји само један одређен тест, већ свака лабораторија има свој, који не морају бити одобрени ни од каквог надлежног органа. Они су, наравно, различитог квалитета – у неким лабораторијама ради се огроман број тестирања, гдје може доћи до контаминације у лабораторији. Све те компликације утичу на вјеродостојност тестова, али мислим да је то тема за себе.

Један час по Бајденовој инаугурацији СЗО измијенила смјернице за ПЦР тестове

Још једном да сажмем за цензуру, молим Вас да се не љутите – ово није био позив људима да се не вакцинишу, ријеч је само о томе да је већ од раније било назнака о три пратећа дејства и Ви захтијевате да надлежне установе изнесу свој став о томе. При том не доводите у везу смртне случајеве и вакцинацију, већ само желите објашњење?

Кратко речено, хтјео бих да људи с правом стекну повјерење у ове вакцине. За то је важна транспарентност. Ако ње нема, и постоје противрјечности, онда је онај ко каже „мораш то урадити“ у обавези да те противрјечности разјасни. То захтијевам.

На крају, с овим што сте рекли немате шансе да Вас позову на велике или државне медије, али бисте били спремни да исто ово кажете ако Вас позову – или с њима уопште не бисте разговарали?

Са задовољством бих учио од сваког ко зна боље. Чекам одговоре, и отворен сам. Навикао сам на научне расправе, а то значи доводити у питање не само једну страну, већ и једну и другу. Мора се видјети ко има боље доказе и пружа више чињеница. Као и раније, кад сам учествовао у расправама на телевизији, и као посланик у Бундестагу и представник Анкетне комисије за етику и право у модерној медицини непрестано био сучељаван с темама из генетике и биоетике и наступао у медијима, питали су ме да ли сам вољан да учествујем у расправи. Од 18. марта 2020. постао сам табу тема.

Ви сте јеретик. На конференцији за штампу њемачке владе питао сам и г. Дростена и г. Шпана зашто нема никакве расправе, мислим да сам Вас и поменуо, и г. Дростен уопште није одговорио, г. Шпан је изврдао одговор. Имао сам замисао да позовем с једне стране Вас и друге познате критичаре садашњег курса, а с друге проф. Дростена и друге, надам се да ћемо то моћи уприличити. Ви сте са своје стране спремни за разговор?

Не расправљам са особом, већ о предмету. Свеједно ми је с ким. Ко год има аргументе, са задовољством ћу ући у расправу.

Разговор водио: Борис Рајтшустер

С њемачког посрбило и приредило: Стање ствари

Прочитајте још



Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Мој комшија, 60год. вакцинисан кинеском вакцином и ревакцинисан и….
    Ено га у ”Драгиша Мишовић” на кисеонику….
    Коме да верујем, ко ме лаже?
    Видим данас вакцинишу регионалце Астра Зенеком, има па се може!

    9
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading