Виола фон Крамон: Косово да се врати дијалогу, Србија да призна Косово

Уколико Косово не жели да изгуби европску перспективу, дијалог са Србијом мора поново да се нађе на листи приоритета Куртија и нове владе, каже „лобисткиња Косова у Европи“

Виола фон Крамон (Извор: Дојче веле)

Будућност Србије и Косова је у дијалогу и међусобном признању, сматра известитељка Европског парламента за Косово Виола фон Крамон-Таубадел. Она каже да себе види као „лобисткињу Косова у Европи“.

„Уколико Косово не жели да изгуби европску перспективу, дијалог са Србијом мора поново да се нађе на листи приоритета Аљбина Куртија и нове владе„, каже Виола фон Крамон-Таубадел, известитељка Европског парламента за Косово. Током предизборне кампање за изборе прошлог октобра та тема била је прилично запостављена, у први се план стављала потреба унутрашњих реформи. Европска унија то наравно, поздравља, реформе су заиста неопходне, пре свега када је реч о успостављању и јачању правне државе, али и када се ради о реформи изборног закона, образовног система или здравства.

Међутим, наглашава Фон Крамон, из бриселске перспективе и дијалог је од великог значаја: „Ми не подржавамо неку опцију или-или. Наш је задатак да помогнемо у спровођењу реформи, али и да се побринемо за то да се задржи спремност на дијалог и за постизање политичких компромиса. То је у интересу свих грађана Косова.“

Србија треба да призна Косово

Но за дијалог је потребно двоје, па та посланица из редова немачких Зелених у Европском парламенту има јасну поруку и за председника Србије Александра Вучића: „Признање Косова је услов и за даљи напредак у преговорима између Србије и Европске уније. То је Београду јасно поручено. Надамо се да ће то имати ефекта и у Београду. Постоје одређени сигнали у том правцу, председник Вучић је својевремено рекао да ће једног дана бити ствари које ће Србија морати да прогута, а које јој баш неће бити по вољи. Сада је питање када ће тај став моћи да има већинску подршку у земљи.“

Ту позицију заступа и други известилац за Косово, Лукас Мандл, аустријски посланик из редова Народне странке (ÖВП). „Данашња Европа благостања и слободе настала је зато што смо успели да пребродимо ирационалне сукобе између етничких група, нација, религија или идеологија. Оне су у прошлости донеле толико много несреће и ми нећемо то поново дозволити нигде у Европи, па ни на Балкану. Такви сукоби спадају на сметлиште историје“, каже Мандл.

Лукас Мандл (извор: dw.com/Зоран Арбутина)

Будућност Косова он види у интеграцији земље у Европу и у сарадњи са суседима. Мандл сматрају да би Косово могло да постане „силицијумска долина Европе“ – земља има веома младо становништво, ти људи желе да уче и веома су ангажовани на пољу информатике и нових технологија.

Када је реч о неким ранијим ставовима Аљбина Куртија, Виола фон Крамон-Таубадел и Лукас Мандл критикују његов ранији „популистички национализам“, али наглашавају да је он то одавно превладао и еволуирао у умереног политичара. То се, кажу, видело и током предизборне кампање где тема неке „велике Албаније“ у није имала никакву улогу. Коментаришући чињеницу да Куртијева странка Самоопредељење отвара огранке у Албанији и Северној Македонији, Фон Крамон оцењује да да то нема неку нарочиту релевантност и каже да је у погледу тога она „опуштена“.

Улога ЕУ и САД

У том процесу, међутим, и Косову и Србији је потребна активна подршка међународне заједнице, пре свих Европске уније и Сједињених Америчких Држава. ЕУ је, у томе су обоје известилаца веома јасни, заказала пре свега када је реч о либерализацији визног режима за грађане Косова. Сви услови за то су од стране Косова испуњени и Европски парламент је то више пута захтевао, али неколико држава, пре свега Француска, то блокирају.

„То је наравно изазвало велико разочарење, ЕУ је заказала и тиме значајно изгубила на веродостојности. Уколико желимо да Косово подстакнемо да се креће у правцу дијалога и споразума са Србијом, они од тога нешто морају да имају. А немају ништа ако Европа није у стању да обави своје домаће задатке“, наглашава Виола фон Крамон-Таубадел.

Аљбин Курти након победе на изборима (Извор: dw.com/Ројтерс)

У том процесу ЕУ се нада и подршци нове америчке администрације. Амерички председник Џозеф Бајден је у свом писму Вучићу јасно ставио до знања да САД очекују с једне стране међусобно признање Србије и Косова, а с друге наставак процеса европске интеграције. То је, наглашава Мандл, важно и због геополитичког значаја региона, с обзиром на то да за њега интерес показују и Русија, Кина, Турска и Саудијска Арабија. У том контексту и Мандл и Фон Крамон наглашавају да за ЕУ идеја размене територије између Србије и Косова нема подршку ЕУ – јасан став Брисела јесте да се постојеће границе морају поштовати на читавом подручју Балкана.

Амбасада у Јерусалиму за вакцину?

Напредак процеса евроинтеграција Косова и Србије у интересу је, како тамошњих грађана, тако и саме Европске уније. Одлука Приштине да премести амбасаду у Израелу у Јерусалим ту свакако није срећно решење, каже Фон Крамон-Таубадел, јер ЕУ и даље истрајава на концепту две држава као једином одрживом и праведном решењу палестинског питања. Но, она наглашава да је „с друге стране добро што нове власти (Косова) поштују уговоре и спроводе одлуке које су донели претходници. То с другим земљама у региону није увек случај“. Европска унија се ту налази у процепу.

Председник Србије Александар Вучић (Извор: Ројтерс/G. Funtes)

Као могуће додатно објашњење, и олакшавајућу околност, Виола фон Крамон, која за себе отворено каже да своју улогу види у „лобирању за Косово унутар Европе“, наводи неименоване добро обавештене изворе у Приштини који кажу да је у позадини те одлуке о премештању амбасаде обећање Израела да ће Косову доставити милион доза вакцина против короне. За то посланица Зелених има пуно разумевање, тим пре што ЕУ ту до сада није била у стању да помогне.

Политика вакцинације у Србији је „опасна“

Истовремено, двоје известилаца Европског парламента, за разлику од уврежене перцепције у европској јавности, не сматрају да је кампања вакцинације у Србији позитивна прича.

Виола фон Крамон-Таубадел сматра да се унутар ЕУ „занемарују геополитичке импликације процеса вакцинације у Србији“, пре свега када је реч о руској вакцини Спутњик В. О ефикасности те вакцине, каже, још не постоје независни подаци, а скандал с допингом је показао у којој мери политика у Русији може да манипулише с научницима.

„Мада је ЕУ послала више медицинске опреме, у српским медијима врло позитивно се говори о Русији и Кини, а о ЕУ углавном у негативној конотацији. То није случајно, иза тога стоји систем. Али пре или касније Србија ће морати да одлучи где заиста стоји“, каже Фон Крамон-Таубадел.

А Лукас Мандл је уверен „да политика вакцинације у Србији није успешна, него опасна“, јер се уклапа у покушаје из иностранства да се изазову сукоби унутар Европске уније и да се она на тај начин подели.

Зоран Арбутина

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 20. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар