Њујорк тајмс: Какве су везе гангстера Беливука и власти у Србији

Амерички лист заинтересовао се за хапшење Веливука због тога што је насилничко понашање навијача два највећа српска клуба постало моћна сила на улицама али и у бурном политичком животу Србије

Фото: EPA/ JUSTIN LANE

Након хапшења озлоглашеног „гангстера“ и вође навијачке групе „Ултрас“ Вељка Беливука, за кога се сумња да има везе у са владајућом структуром, питање које окупира јавност у Србији је – шта је довело до хапшења Беливука, након дугогодишње заштите коју су му власти пружале и блиских веза са владом и безбедносним снагама, пише Њујорк тајмс.

Амерички лист заинтересовао се за хапшење осумњиченог вође криминалне банде због тога што је насилничко понашање навијача два највећа српска клуба постало „моћна сила на улицама али и у бурном политичком животу Србије“, како се наводи у њиховом тексту.

Серија монструозних убистава повезана са фудбалским стадионом у Београду, како пише Њујорк Тајмс описујући сцене из бункера у Хумској, оправдава и назив партизанових фанова – „гробари“, али много више забрињава питање повезаности ових криминалних група са властима.

Према наводима Владе Србије, Беливук је брутални мафијаш чије хапшење је знак одлучности да се покоре криминалне банде које подстичу стравично насиље још од ратова на Балкану деведесетих година, убиство премијера 2003. године и спречавају напоре Србије да постане нормална европска земља.

Улаз у „бункер“ на Партизановом стадиону (Laura Boushnak/New York Times)

Поруку да ће се обрачунати са овом бандом, председник Александар Вучић, који је ватрени навијач Црвене Звезде, објавио је на националној телевизији приказујући застрашујуће снимке обезглављених тела Беливукових жртава.

Њујорк тајмс говори да многи нису задовољни објашњењима власти у Србији о разлозима хапшења Беливука и његових 16 сарадника, и преноси речи Мирка Поледице, председника синдиката професионалних фудбалера „Независност“, о томе да држава одувек контролише навијачке хулигане док они раде оно што им држава каже.

Раширено је уверење и да председник Вучић крије нешто, а сумње подгревају и злонамерне негативне кампање које воде прорежимски медији против свих оних који су довели у питање искреност намера Вучића да се „обрачуна са мафијом“ и организованим криминалом.

Владимир Вулетић, професор београдског Правног факултета и бивши потпредседник ФК Партизан, који је јавно изнео оптужбе да су српске власти биле у дослуху са ухапшеним вођом навијача, био је свакодневно на мети таблоида који подржавају Вучића, подсећа Њујорк тајмс.

Радни сто Владимира Вулетића (Фото: Laura Boushnak/New York Times)

Премијерка Брнабић је, пак, негирала да Влада има икакве везе са овом оркестрираном кампањом.

На мети таблоида нашао се и истраживачки медиј Крик, пише лист, који годинама указује на везе Беливукове криминалне групе и представника власти.

Опасности од сарадње са хулиганима, подсећа Њујорк тајмс, биле су најочигледније током владавине Слободан Милошевића, под чијим режимом су, током 90-их година, хулигани постали део организованих паравојних група које су биле под протекцијом државе и починиле бројне злочине у Босни и на Косову.

Да је Милошевић, чији је Вучић био министар информисања, подсећа лист, у озбиљној невољи због веза са навијачима и криминалцима, постало је јасно када су ватрени навијачи Црвене Звезде скандирали „Слободане, убиј се“ на једној од утакмица.

Хапшење Вељка Веливука (Pedja Milosavljevic/Agence France-Presse — Getty Images)

Међу звездиним навијачима који су путовали у Загреб на утакмицу, био је и садашњи председник Вучић, наводи Њујорк тајмс, касније додајући и речи Здравка Кривокапића, премијера Црне Горе, који је током недавне посете Београду и присуства на утакмици Партизана рекао да је успон и пад Беливука „лична освета Вучића Партизану“.

Сумње да Беливук има моћне пријатеље у власти, или барем у службама безбедности, провејавају још од 2016. године када је био ухапшен под оптужбама за убиство али ослобођен након што су поједини докази нестали или компромитовани, подсетио је лист.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 20. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Ovo za premijera CG Zdravka Krivokapića je neistina, on nije putovao na tu utakmicu i nije to izjavio, to je izjava Zorana Krivokapića, navijača Partizana.

Оставите коментар