Владимир Костић: Мој став о КиМ није из екстремног краја спектра

Председник САНУ истиче и да је безразложно етикетиран као човек који би без превише размишљања признао Косово

Владимир Костић (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

Председник САНУ Владимир Костић изјавио је да његов став о Косову није из, како је навео, екстремног краја спектра оних који би га без размишљања признали и додаје да је његов ранији текст у медијима у коме износи своје виђење косовског проблема у шест тачака, погрешно протумачен.

Костић, у ауторском тексту за недељник „Време“, пише да се иза напада на њега крију два проблема.

Први проблем је „замена теза“ према којој се САНУ бави решавањем овог питања од државног значаја, али Костић негира такве наводе, пренео је „Блиц“.

Костић је навео да је у последњих шест година своја сазнања о дешавању на Косову и Метохији, САНУ налазила искључио у средствима јавног информисања, није ни позвана, нити је учествовала у доношењу било које одлуке.

„Како је већ наглашено: ‘Академија за то одлучивање нема ни формалне могућности ни овлашћења’. САНУ се ипак у континуитету бавила КиМ кроз своје активности, Одбор за Косово и Метохију, Одбор за српско питање, изложбе, концерте и друго; о буквално десетинама активности о којима је јавност у последњих пар месеци детаљно информисана“, рекао је Костић.

Владимир Костић: Косово није наше, владика Григорије да се остави парола

Он додаје да је последње сопствено искуство САНУ стекла током скорашње посете и обнове уговора о сарадњи са Универзитетом у Приштини са привременим боравком у Косовској Митровици, децембра 2020. године.

Други проблем су „појединци који или не подржавају његово мишљење или журе са разним класификацијама“, јер је, како каже, у покушају да разјасни шта је мислио и рекао у изјави из 2015. године у оквиру тада покренутог дијалога о КиМ, више пута прецизирао да је мислио на „напуштање идеје о пуној политичкој и државној контроли“ покрајине, а након свих догађаја који су претходили.

„Већ у следећим реченицама тих иступања, које су прошле потпуно незапажено, изнео сам свој став да се по питању других кључних проблема, појединачних и групних права наших сународника на КиМ и очувања српске културне, уметничке, историјске и црквене баштине, морамо борити ‘зубима и ноктима’. Толико о дефетизму!“, навео је Костић.

Матија Бећковић: Теже Костићу да повуче реч, него да се ми повучемо с Косова

Костић истиче и да је безразложно етикетиран као човек који би без превише размишљања признао Косово.

„Иако нећу да верујем да се ради о намери, аутоматски је извршено моје сврставање у онај екстремни крај спектра ‘КиМ ребуса’ у коме се налазе они који би без размишљања све да признају, потпишу и дају, за разлику од друге крајности, у којој су они који ништа од тога не би учинили. Између те Сциле и Харибде провлачиће се они који ће одлуке доносити“, рекао је Костић и додао да ни у једном јавном иступању, интервјуу или тексту није поменуо олако потписивање или давање било чега, нити би тек тако било шта потписао.

Он је оценио и да је опасна упорност и сумњиве намере оних који позивању на брзе одговоре о вековним проблемима, истичући да му се као обичном грађанину чини да за међусобне разговоре и договоре, увек имамо више времена него добре воље.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 18. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Може ли неко ово да разуме? Где он јесте, где није? Шта је рекао, шта није? Ко га и где сврстава?
    Па он се сам сврстао у издајнике, још 2015, непосредно пошто је изабран на то место, на које су га затим још једном изабрали. Све срамота до срамоте.

    16

Оставите коментар